Slijedom poznatog stiha „Zlo se ne pamti, dobro ostaje“ trebalo bi upravo tako vrednovat 2020. godinu i onda podsjetiti da je prije kraja te godine, a već šestu godinu zaredom, svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021. proglasio Istru najboljom maslinarskom regijom svijeta za ekstradjevičanska maslinova ulja.

Tom je titulom naš najveći poluotok nadmašio 54 maslinarske države, a istarski maslinari našli su se u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od sjajnih čak 14 posto. Dok se primjerice 2010. godine Istra pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija (iza Toskane), danas ima 71 uvrštenog maslinara, a Toskana 43.

Drugi put zaredom 13 istarskih maslinara je u ekstra klasi iznad 95 bodova, a čak tri maslinara – Olea bb, Mate i Ipša – dostigli su ocjenu 98. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre i Hrvatske kao gastronomske destinacije.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje, uz tartuf, jedan je od najkonkurentnijih istarskih proizvoda, a kultura maslinarstva nesumnjivo je na respektabilnoj razini. U kućanstvima, ali i u ugostiteljstvu, u sve većem broju restorana, konoba i gostionica uvodi se standard kojim se uz specijalitete servira bar jedna bočica ekstradjevičanskoga maslinovog ulja. Čuvena istarska ulja mogu se kušati i kupiti i na brojnim cestama maslinovih ulja, u suvremenim veoma privlačnim  uljarama i konobama. Duga je lista zaslužnih za procvat istarskog maslinarstva zahvaljujući kojem je Hrvatska trajno najbolja na svijetu. Jedan od takvih pionira istarskog maslinarstva je nedavno preminuli Vodnjanac Franko Raguž, dugogodišnji predsjednik ‘Agroturista’ koji je otišao u vječnost u 64 godini.

In memoriam

Dragi Franko, biti prvi u najboljoj maslinarskoj regiji na svijetu velika je čast, a tvoje su zasluge u tome nemjerljive. Grad Vodnjan ostaje ti zauvijek zahvalan, a na tisuće zasađenih maslina neprestano će svjedočiti o tome“, poručio je Klaudio  Vitasović, čelni čovjek malog gradića u južnoj Istri okruženog najsjajnijim vijencem od 300 tisuća stabala maslina u kojem žive maslinari svjetskoga glasa.

 class=
Franko Raguž

Treba podsjetiti da nakon pola stoljeća stagnacije maslinarstva koja je obilježila drugu polovicu 20. stoljeća, tijekom 90-ih godina u Istri, pa tako i u Vodnjanu, počinje nova razvojna era ove značajne poljoprivredne grane. Presudna godina u razvoju suvremenog istarskog maslinarstva smatra se 1994. kad Istarska županija putem svog Upravnog odjela za poljoprivredu potiče osnivanje poljoprivrednih udruga u jedinicama lokalne samouprave. Uz podršku Općine Vodnjan 1995. godine Franko Raguž utemeljuje Udrugu Agroturist, da bi 1998. formiranjem stručne službe postao stalno zaposleni agronom pri Agroturistu. Gotovo dva desetljeća, točnije do lipnja 2016. godine, bio je zaposlen u Agroturistu i radne dane provodio na usluzi poljoprivrednim proizvođačima kao osoba zadužena za sve vrste stručnih potreba i savjeta. Raguž će biti najviše zapamćen upravo po tome što je istinski bio na raspolaganju ljudima iz poljoprivrede i nikada mu nije bilo teško u bilo koje doba dati koristan savjet. Stalno je osluškivao potrebe proizvođača, svojih sugrađana i te potrebe ugrađivao u strategiju rada i ciljeve s jasnom misijom razvoja poljoprivrede. Bio je neizmjerni zaljubljenik u krajobraz u kojem prednjače maslinici, suhozidi i kažuni. Nakon završenog obrazovanja, najbolje godine svoga života poklonio je razvoju maslinarstva Istre. Ljubav prema maslini, simbolu Mediterana i svjedoku povijesti, rođena je još u djetinjstvu kad je gledao kako nono Francesco radi u masliniku s ljubavlju i divljenjem prema stoljetnim i tisućljetnim stablima maslina. Nakon visokoškolskog obrazovanja upravo ga je maslina vratila u rodni kraj, jer trebalo je nastaviti ono što su davno započeli stari Rimljani, dobro odraditi posao prema toj dugovječnoj, neuništivoj i svetoj biljci koja od doba Krista svojim granama i lišćem navješćuje mir i s plodovima donosi zdravlje i dugovječnost.