Biodinamička poljoprivreda spada u najviši oblik održivog poljoprivrednog gospodarenja te je u potpunosti u skladu za novim Europskim zelenim planom koji će se očitovat kroz mnoge aspekte našeg života, pa tako i u poljoprivrednoj proizvodnji. Biodinamička poljoprivreda temelji se na određenim postulatima i načelima proizvodnje te spada u radno intenzivne oblike poljoprivrede i kao takva je izuzetno vremenski konzumentna.

Centar dr. Rudolfa Steinera osmislio je i prijavio na Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže 2014. – 2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu istraživanje, razvoj i izradu strojnog dinamizatora za biološko-dinamičke pripravke koje koristimo za prskanje tla i biljaka (pripravak 500 – gnoj iz roga i pripravak 501 – kremen iz roga).

            Potreba za strojnim dinamizatorom

Kroz dosadašnje mnogobrojne edukacije i radionice, u suradnji s brojnim poljoprivrednicima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, uočena je potreba za razvoj ekonomski prihvatljivog strojnog dinamizatora biološko – dinamičkih pripravaka.

Ovakvo strojno rješenje koje se razvilo uvelike bi pomoglo proizvođačima koji su se ili će se odlučiti za biodinamički način proizvodnje, a koji obrađuju veće površine i kojima je postao priličan izazov dinamiziranje biološko -dinamičkih pripravaka za prskanje. Stoga je odlučeno, po uzoru ne neke već slične strojeve, koji postoje u zemljama centralne Europe, razvijanje nove verzije stroja koja bi ekonomski bila puno pristupačnija i financijski isplativija što većem broju naših i stranih poljoprivrednih proizvođača.

Cilj ovog istraživanja bio je stvoriti strojni dinamizator biološko-dinamičkih pripravaka koji je moguće koristiti na većini poljoprivrednih gospodarstava koji primjenjuju ovu metodu. Stroj sadržava sve parametre koji odlikuju proces ujednačenog, pravilnog i temeljitog miješanja odnosno dinamizacije pripravaka, kvantititativno ispunjava potrebe imanja za dinamiziranjem količine škropiva za do 2 ha površine te je cijenovno pristupačan potencijalnim korisnicima.

            Tehnički izazov

U suradnji s tvrtkom Letina Intech d.o.o. iz Čakovca, koja zapošljava preko 200 stručnjaka u proizvodnji inox posuda u njihovom proizvodnom pogonu od 20 000 m², postavljeni su temeljni projektni zadaci. Tvornica spremnika od nehrđajućeg čelika Letina Inteh d.o.o. opremljena je najsuvremenijim strojevima, sposobnima za proizvodnju čak i tehnički najzahtjevnijih dizajna te je jedan ovakav inovativni projetni zadatak bio izazov s kojim su se rado uhvatili u koštac.

Centar dr. Rudolfa Steinera osmislio je projektni zadatak kojeg su zajednički uspješno riješili, a na temelju istraživanja koje je provedeno za potrebe razvoja strojnog dinamizatora biodinmičkih pripravaka, bilo je neophodno napraviti analizu potencijalnih korisnika stroja.

Osmišljena je i provedena anketa među potencijalnim korisnicima stroja te se pokazalo kroz istraživanje kako je razvoj strojeva u biološko-dinamičkoj poljoprivredi niša koja je nedovoljno istražena na našem području i predstavlja velik potencijal za razvoj.

 class=
Strojni dinamizator biološko-dinamičkih pripravaka

 Centar inovativnosti

Ovom inovativnom tehnološkom suradnjom, Hrvatska se, uz Centar dr. Rudolfa Steinera kao referencijalnu ustanovu za edukaciju, pozicionira i kao centar inovativnosti u biodinamičkoj poljoprivredi s ciljem promicanja domaće proizvodnje i poticanja izvoza. Stvara se traženi proizvod na tržištu koji bi dodatno doprinio daljnjem rastu i razvoju biodinamičke poljoprivrede.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje