Kiseljenje krastavaca poznato je kao jedan od načina spremanja zimnice povrća u octu. Ocat koji se upotrebljava za spremanje povrća treba biti u omjeru 2:1, tj. na 2 l vode ide 1 l octa, a soli se prema ukusu. Ako se upotrebljava octena esencija, uzima se 1 l vode i ½ dl esencije i 10 g soli.

Krastavci u octu

Lijepe, mlade i zdrave krastavce, koji imaju peteljku potrebno je oprati i zatim dobro ocijediti. Onda se krastavce popari kipućom vodom, ocijedi, složi na čisti stolnjak i dobro osuši. Krastavci se slažu u dobro oprane i suhe staklenke. Između krastavaca stavlja se očišćen i na male prutiće izrezan hren, vrhovi od kopra, zrna slačice i lovorov list. Posebno se kuha voda sa soli i šećerom. Na 2 l vode dolazi 1 velika žlica soli, 1 kocka šećera i nekoliko zrna papra. Kad voda dobro prokuha, dodaje se ocat i pusti se da se ohladi tekućina. Zatim se zaliju krastavci u staklenkama. Staklenke se stavljaju na zračno i hladno mjesto kako bi što dulje stajale i dočekale svoju potrošnju u zimskim mjesecima.

Kiseljenje krastavaca na starinski način

Potrebno je izabrati što manje, čvrste i neoštećene krastavce. Odrežu im se peteljke i svaki krastavac opere pomoću mekane četke. Krastavci se potom stavljaju u hladnu vodu u kojoj ima stipse da stoje oko 2 sata. Zatim se krastavci ocijede i potrebno ih je dobro osušiti. Osušeni se slažu u suhe staklenke. Između krastavaca se preporuča staviti mala ljuta papričica, papar u zrnu, lovorovo lišće i koji češanj očišćenog češnjaka. Krastavci se preliju razblaženim octom, kojem je potrebno dodati 3 velike žlice soli, dobro prokuhati i zatim ohladiti. Treba obratiti pozornost da ocat dobro prekrije krastavce u staklenki. Krastavci tako pripremljeni spremaju se na suho, hladno i tamno mjesto.

 class=
Za kiseljenje se obično ubiru manji krastavci iako se mogu koristiti i veći samo narezani