Nova gastronomska ponuda grada Koprivnice, temeljena na tradicionalnim jelima iz Podravine, kreativnog naziva ”KOPRIVnicA na tanjuru” bila je povod za posjetu tamošnjem Podravkinom muzeju prehrane, uz kušanje koprivinog zdravog doručka na Gradskoj tržnici. Kopriva se vratila na gastro scenu u Koprivnici. Koprivnica je i dobila ime po toj samonikloj jestivoj biljci koja ima višestruku primjenu u kulinarstvu.

Usprkos burnoj povijesti, Koprivnica je grad koji je sačuvao velik dio svoje kulturno-povijesne graditeljske baštine. Jedan od njih je i Muzej prehrane Podravka. Muzej je jedinstveni primjer prikaza industrijskoga proizvodnog procesa i jedan od malobrojnih takvih primjera u Hrvatskoj. Vrijedna etnografska zbirka oruđem, spravama, alatima i posuđem zorno prikazuje proizvodnju, transport, preradu, čuvanje i konzumiranje hrane u seoskoj sredini u prvoj polovici 20. st. na području sjeverozapadne Hrvatske. Već u dvorištu muzeja se nalazi rijedak  parni stroj, odnosno vršilica iz davne 1912. g., tzv. dankarica, a koja je 1979. g. nabavljena iz Budimpešte.

Tradicijski recepti

Nada Matijaško, voditeljica Muzeja prehrane Podravka, ističe da se u zbirci čuvaju i brojni recepti tradicijske kuhinje. Zbirka industrijske tehnologije daje povijesni pregled Podravkinih proizvoda na temelju odabranih primjeraka stare ambalaže i etiketa, a rekonstrukcija prve linije za proizvodnju dehidriranih juha iz 1958. g. To su i godine kad legendarna Zlata Bartl, majka Vegete, dolazi u tvrtku i počinje stvarati i danas najpoznatiji domaći izvozni prehrambeni proizvod.Na sezonskoj se proizvodnji nije mogla graditi sigurnija budućnost velike prehrambene tvrtke.

Zdravi kutak na gradskoj tržnici

Smutek domaći kutek je spoj tradicionalnog i modernog kojem. Osnova su mu proizvodi iz koprivničkog kraja i certificiranih prodavača na gradskoj tržnici. Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca, kaže da s obzirom na to da su komunalno poduzeće, sve je sačinjeno od recikliranog materijala. Dodaje da na ovaj način pokušavaju osvijestiti potrošače na ono što je važno. To je da smanjimo otpad i vratimo što više stvari ponovo u upotrebu. Koprivnica je grad koji razvrstava 55 posto otpada te ima kompostanu za recikliranje bio otpada. Ovim načinom prilagodbe, osmislili su i zanimljivi jelovnik, između ostalog i smoothie od svježe koprive i zljevanku. Dakle, nude rješenje za zdravu okrepu svim ljubiteljima domaćih proizvoda izravno s tržnice po prihvatljvim cijenama.

Mirjana Smolek Potočnik, voditeljica Gradske tržnice, kaže da imaju na tržnici 83 lokalna OPG-a te 42 certificirana proizvođača. Oni na tržnici, od kuda povrće dolazi izravno u Smutek, prodaju isključivo svoju robu; povrće, suhomesnate proizvode ili voće. Tržnica ima ukupno 146 zakupaca prodajnih mjesta. Dakle, popunjena je tri četvrtine, a 50 stolova je namijenjeno sezonskoj prodaji.

Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnica, kaže da Koprivnica, jedan od najindustrijaliziranijih gradova. Svoje ime zahvaljuje samonikloj jestivoj biljki, koprivi. Prema legendi iz vremena najezde Mongola 1242. godine, ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. bježao je pred tatarskom hordom prema Kalniku. Stigao je do potoka Koprivnice, ali nije sjašio s konja i smočio noge, već je ga je konj izbacio iz sedla u velike koprive, kojih je bilo i još uvijek je u izobilju. Ljutiti kralj nazvao je mjesto Koprivnicom, a stanovnike Koprivničancima i tako je ostalo do danas. Iz tog razloga, na koprivi se temelje mnogobrojni originalni suveniri i gastronomske delicije od koprive. Do izražaja dolaze najviše na najbogatijem Renesansnom festivalu te Podravskim motivima na kojima se odvija i svojevrsna koprivijada.

 width=
Bogata ponuda jela s koprivom (foto:prigorski.hr)

 class=
Podravska baklava s bučinim košticama

Tradicionalna jela iz Podravine na novi način

Kušali smo bogati sezonski jelovnik hotela Zlatan, nagrađivane kuharice Nikoline Lončar, nositeljice titule državne prvakinje. Ona je vrlo brzo ušla i u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju.

Novi sezonski jelovnik koji je već sada u redovnoj à la carte ponudi restorana, temeljen je na lokalnim namirnicama i domaćoj proizvodnji. Na nju je Nikolina Lončar iznimno ponosna s ciljem da gostima omoguće što kvalitetniju hranu.

-Za mene je kuhanje uvijek bio izazov. Uopće ne pomišljam da odem raditi u neki razvikani restoran u Zagrebu ili na moru. Ovdje sam zadovoljna i dokazujem da za kvalitetu restorana nije bitno gdje se on nalazi. Bitno je kako se u njemu radi, kaže kreativna Nikolina.

Nikolina je uz koprivu je poslužila jesenske namirnice poput buče i kestena. Na jelovniku su se mogla naći brojna predjela – juha od koprive, mini hamburgeri s tijestom od koprive. Zatim rolada od koprive sa svježim sirom, šunkom i paprikom, trubice punjene humusom od slanutka i koprive, tikvice s roštilja s medom i čilijem, goveđi jezik, okruglice punjene sirom i koprivom.

Za glavno jelo – okruglice s koprivom, domaće njoke, povrće sa žara, teletinu s umakom od šumskih gljiva, juhu od koprive, pohani lungić u parmezanu i češnjaku, puretinu u buči, puretinu tostiranu s parmezanom te krumpir sa špekom, lukom i gljivama.

Za desert- štrukle s tijestom od koprive punjene sirom, dizani kolači s orasima i makom, kesten torta, torta s bučom i sirom, torta s koprivom, baklava od koprive, kao i podravska pita od koprive ili soparnik od koprive. Kopriva je zaista višestruko primjenjiva u kulinarstvu, primjerice za izradu posebnih delicijakoprivnjaka (inačica medenjaka) ili rakije od koprive. Zanimljivo je spomenuti da se kopriva koristi i za kozmetičke pripravke. Poput preparativne kozmetike od kozjeg mlijeka i koprive OPG-a Korošec iz Đelekovca, koji ima više od 200 koza.

Vidjeli smo što se sve može od koprive u kulinarstvu. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome da s godinama kopriva postane prepoznatljiva robna marka. Ne samo Koprivnice, nego i županije, zaključio je Labazan.