Štitasta uš Dactylopius coccus koristi se u kozmetici. Uš proizvodi karminsku kiselinu iz koje se dobije karmin ili cochineal boja. Ona se koristi u proizvodnji crvenih ruževa za usne.

Te štitaste uši potječu iz tropske i suptropske Južne Amerike i Meksika. Slabo su pokretne te većinu života provedu na kaktusima iz roda Opuntia hraneći se biljnim sokovima. Izlučuju vosak koji im prekriva tijelo, zbog čega izgledaju sivo izvana, dok samo tijelo kukaca proizvodi crveni pigment. Pigment koji se nalazi u ženkama, služi im za obranu od predatora. Prirodni ekstrakt cochineal sastoji se od 19-22 % karminske kiseline.

Sintetiziranjem umjetnih pigmenta (poput azalizarina) krajem 19. st., tradicijski uzgoj ovih kukaca postao je nekonkurentan. Proizvodnja i trgovina cochinealom gotovo potpuno ugašena u 20. st. Danas se pokušava umanjiti količina umjetnih dodataka u hrani i kozmetici. Tako se popularnost cochineal bojila povećala, što povećava profitabilnost uzgoja štitastih uši. Usporedbom svojstava utvrđeno je da su cochineal boje jedne od fotostabilnijih i termostabilnijih boja otporne na oksidaciju. Unatoč njihovoj vodotopivosti, iskazuju iznimnu trajnost – što je rijetkost.

Razvijena su dva načina uzgoja uši: tradicionalni – uključuje sadnju zaraženih kaktusa ili inficiranje postojećih kaktusa kukcima te prikupljanje kukaca rukom i moderan način – postavljanje košarica „Zapotec gnijezda“ – u kojima se nalaze plodne ženke koje naseljavaju kaktus.

Kompletan ciklus traje tri mjeseca, pri 27 °C, nakon čega su nimfe spremne za sušenje i proizvodnju boja. Pigmenti su na tržištu poznati pod nazivima: „karmin“, „cochineal boja“, „grimizno jezero“, „prirodno crveni“, „prirodne boje“ i sl., a osim u kozmetici, ta bojila se koriste i u raznim drugim industrijama: prehrambenoj – meso, deserti, slatkiši, mliječni proizvodi (na deklaracijama označeno kao E120), tekstilnoj (bojenje vune, pamuka, agava i yucca vlakana), farmaceutskoj (lijekovi i masti) i sl. Dok se cijena sintetskih bojila kreće oko 60– 120 kn/kg, cochineal bojila postižu vrijednost od 300 – 500 kn/kg na tržištu.

Štitaste uši i pigment dobiven iz njih

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje