Leptiri pripadaju skupini kukaca (Insecta) i u toj skupini se ističu jedinstvenom ljepotom svojih krila. Jedinstveni su među kukcima jer su im svi dijelovi tijela prekriveni tisućama sitnih ljuski. Uloga im je višestruka jer u svim svojim razvojnim stadijima doprinose ravnoteži ekoloških sustava time što jedu, oprašuju i bivaju pojedeni. 

Leptir prugasto jedarce (Iphiclides podalirius L.) je lako zamjetljiv danju, a iz porodice  je lastinrepci (Papilionidae). Živi pretežno u vrtovima, livadama, rubovima šuma, šumskim čistinama i brežuljkastim terenima s grmljem. Godine 1758. Carl Linne ga je zamijetio u voćnjacima i šikarama te prvi opisao.

Sličan lastinom repu

Ovaj leptir ima raspon krila do 80 mm, sivožute boje s crnim poprečnim prugama. Stražnja krila uz unutrašnji rub imaju crvenu pjegu u obliku oka, a uz vanjski rub plave pjege u obliku polumjeseca te repić koji je dug koliko su krila široka. Nema osobitih razlika između ženke i mužjaka osim što je ženka nešto veća. Leti u dvije generacije godišnje. Na prvi pogled je vrlo sličan lastin repu (Papilio machaon L.) zbog osnovne žute boje krila. Razlikuju se po crnim pjegama i rebrima na prednjim krilima te crvenoj pjegi u obliku oka koja je obrubljena plavkastim rubom na stražnjim krilima. Repić lastinog repa je kraći.     

Prugasto jedarce na cvijetu lavande                             

Krila lastin repa

Ženka obično pojedinačno liježe jajašca na gornju stranu listova roda šljiva (Prunus), na trnini (Prunus spinosa), oskoruši (Sorbus domestica), crnoj bazgi (Sambucus nigra) i glogu (Crataegus). Jajašca su žućkastozelena, sitna, okrugla i glatke površine.

Gusjenice su duge oko 40 mm, u početku tamne, a kasnije postanu zelene sa svijetlim leđnim prugama. Može ih se naći od svibnja do rujna. Hrane se lišćem maline (Rubus), gloga (Crataegus), a osobito trnine (Prunus spinosa L.). Veće ili manje gusjenice ovog leptira često se nalaze na manjim grmovima trnine i bojom su dobro zaštićene u neposrednoj okolini. Kad se gusjenica osjeti ugroženom i uznemirenom tada iz čeonih dijelova na glavi izvlači žlijezde s jakim mirisom mošusa. Zimuje u stadiju kukuljice koja je pasanica, ljeti zelene, a zimi smeđe boje.

 Rasprostranjen u cijeloj Hrvatskoj

Istraživanja koja su provedena u Španjolskoj na jajima prugastog jedarca (Iphiclides podalirius L.) upućuju na to da se kukuljica pojavljuje u dvije boje (zelena i smeđa) zbog  mimikrije. Zelena kukuljica se razvija na biljkama domaćinima kako bi se sakrile od predatora poput  malih sisavaca, dok se smeđa kukuljica razvija na listićima kako bi se sakrile od ptica grabljivica.

Ova vrsta leptira je rasprostranjena u srednjoj i južnoj Europi s izuzetkom sjevernih dijelova, zapadnoj i srednjoj Aziji te u sjevernoj Africi. Nekoliko jedinki prugastog jedarca zabilježeno je u središnjoj Švedskoj i Velikoj Britaniji. Vjeruje se da su samo zalutale jer se nisu dugo zadržale na tom području. Također je utvrđena prisutnost Iphiclides podalirius u poplavnoj nizini rijeke Morave u Slovačkoj. To je dobar pokazatelj očuvanih staništa kserotermnih travnjaka sa šumskom vegetacijom koja se ne krči. Kod nas je rasprostranjen u cijeloj Hrvatskoj, uključujući i otoke.

Zbog svoje rijetkosti prugasto jedarce se smatra ugroženom vrstom te je i zakonom zaštićen u Europi. Iako su neke vlasti upozoravale na status “ranjiv“, prugasto jedarce se još uvijek ne nalazi na crvenoj listi ugroženih vrsta.

Katarina Šostarec, mag. ing. agr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMaca – podiže raspoloženje i poboljšava plodnost
Sljedeći članakUzgoj  i lov fazana
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.