Njezin “vrt bez kopanja” jednostavno je način da se zadrži debeli sloj malča na zemlji tijekom cijele godine. Za malčiranje koristi: sijeno, lišće, slamu, iglice bora, piljevinu, korov, otpatke, svako povrće koje može istrunuti.
Koje lišće koristiti?
Možete koristiti sve vrste. Trune li neko lišće sporo, pitaju se mnogi. Neki misle tako ali to isto lišće poslužit će kao malč isto tako dugo.
Koliko vam je malča potrebno?
Više nego što mislite. Počnite s dvadesetak centimetara visine.
Kako mlade biljčice mogu preživjeti dvadesetak centimetara visok malč?
Nakon što padne kiša i prođe neko vrijeme, malč više neće biti visok 20cm.
Kako često stavljati malč?
Kada god vidite da negdje nedostaje malča, stavite novi sloj, ako korov proviruje ne oklijevajte ga isčupati ili poklopiti sijenom.
Kada je potrebno početi s malčiranjem?
Malčirajte odmah sada bez obzira koje je doba godine.
Bi li bilo bolje pričekati do berbe?
Ne, ne čekajte jer će korov izrasti s prvim zrakama sunca.
Gdje nabaviti malč?
Koristite lišće, usitnite stapke kukuruza, koristite otpatke, trajnice, sve. Neki se žale da malčiranje ne uništava “sve”. Premda malčiranje ne uklanja sve, pomaže kod mnogih stvari i ne treba ga izbjegavati. Generacijama prije, Ruth Stout bila je poznata po svojem motu Vrt bezmotike. Njezina tajna bila je stalno malčiranje sijenom ili slamom iznad različitog bilja. A isto tako iuzgoj krumpira na način da ih samo “baci ispod slame” a kada se nakon nekog vremena pojave klice a nakon njih i krumpiri, potrebno je samo odmaknuti slamu i krumpire, ovisno o veličini i ubrati. Mnogi su isprobali njezinu metodu i uvjerili se kako je djelotvorna. Povijuše krumpira možda će imati poteškoća da se probiju kroz slamu, ali ćeto ovisiti o veličini sloja slame, o suncu a i o vašoj uvježbanosti. Ruth Stout nikad se nije žalila da ima problema s puževima, hladnoćom, vlagom, miševima ili voluharicama. U vlažnim godinama, krumpirikoje ste stavili ispod debelog sloja malča istrunut će prije nego proklijaju, najbolje je pričekati s malčiranjem dok vani ne zatopli. Malčiranje je izvrstan način da se nadzire korov i da se očisti zemlja. Djeluje tako da onemogućava svjetlost korovu, bez kojeg on ne može rasti. Umjesto da koristite kemikalije, pokušajte suzbiti korov malčiranjem. Sloj malča stavlja se na površinu zemljei razlikuje se od vrste do vrste, da bistepostigli uspjeh potrebno je upotrijebitipravu vrstu malča.

Prethodni članakBiološko suzbijanje lisnih uši
Sljedeći članakBolesti rajčice u zaštićenu uzgoju
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.