Osnovna škola Milke Trnine iz Križa ima 460 učenika te 50- ak zadrugara u učeničkoj zadruzi ‘Jabuka’  koja postoji od 1873. g. Jabuke su, kaže ravnatelj škole Zlatko Hasan, njihov brend i na osnovu njih su razvili suradnju s drugim školama, bilo u Hrvatskoj, ali i hrvatskim školama u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Srbiji i Rumunjskoj.

Učenička zadruga ‘Jabuka’ u Križu u Zagrebačkoj županiji osnovana je još 1873. g., dok Osnovna škola ‘Milke Trnine’koja ima 53 zaposlena od kojih je 38 učitelja, ove godine obilježava 230 godina od osnutka, a mi smo je posjetili povodom početka ovogodišnje berbe jabuka, kojih će na jednom hektaru školskog voćnjaka imati oko 20 tona.

Ravnatelj OŠ ‘Milke Trnine’, Zlatko Hasan kaže da je školski voćnjak izvrsno rodio ove godine, iako je bilo šteta od tuče na donjem dijelu voćnjaka uz školu, dok je prošle godine mraz u cvatu jabuka sveo njihov urod na samo šest tona. Osim jabuka, učenička zadruga ‘Jabuka’ ima i još dva proizvoda na bazi jabuka, a to su 100 posto prirodni jabučni sok i čips od jabuka. Sok rade sami učenici, a čips u suradnji s poljoprivrednom srednjom školom iz Petrinje.

Učenici rade sve, kaže ravnatelj Hasan, osim korištenja zaštitnih sredstava, koja nastoje smanjiti na minimum, ali zbog susjednih nasada, prije svega vinograda, ne mogu prijeći na čistu ekološku proizvodnju jabuka. Dakle, od pripreme zemljišta, njegove obrade, sadnje jabuka, košnje, berbe do prerade jabuka i njihove prodaje, ističe ravnatelj.

 class=
Vrijedni učenici zadruge ”Jabuka” prerađuju jabuke u sok

Od 1100 stabala 10.000 litara jabučnog soka

Naime, davne 1873. g. školi je dodijeljen bivši općinski hmeljnjak. Taj hmeljnjak je pretvoren u cjepljenik u kojem je učitelj Ivan Filipović obučavao u uzgoju i oplemenjivanju raznovrsnih voćaka. Sijalo se i obrađivalo povrće. Onda je 1962. godine, podignuta nova školska zgrada, koja je upravo sada u fazi energetske obnove, a voćnjak jabuka je podignut uz pomoć učenika, učitelja i roditelja da bi 1985. g. bilo otkupljeno zemljište i proširen voćnjak. Sad je u njemu 1100 stabala, od kojih se dobije 10.000 litara soka, koji je besplatan za sve učenike u školi.

Za svoj rad u školskoj zadruzi, koja nije pravni subjekt, učenici su stimulirani besplatnom školskom prehranom, posjetama izložbama, smotrama i izletima. Kod nas, kaže, najbolji učenici-zadrugari imaju besplatan izlet od Metkovića do Osijeka, a uskoro idemo i u Primošten na tri dana,. To je prava škola za život, jer se učenike još u osnovnoj školi, koja nije poljoprivredna škola, uči da nešto sami rade svojim rukama na zemlji i vide rezultate svoga rada u voćnjaku.

-Naš cilj je da učenici steknu ispravne radne navike i razviju poduzetnički duh, jer sami i prodaju zadružne proizvode, ističe ravantelj Hasan.

Voditelj zadruge ‘Jabuka’ prof. geografije i povijesti Vlado Novosel, kaže da voćnjak ima i sustav navodnjavanja, a zadruga posjeduje i skladište, spremište za strojeve i alate. Od strojeva je tu traktor, malčer, traktorska freza, atomizer, flekserica, kosilica i razni ručni alati. Naravno, da učenici ne voze traktor i druge poljoprivredne strojeve, već je to posao odraslih, prije svih domara škole, ali u berbu idu svi, od prvačića, koji kupe jabuke s trave do osmaša i učitelja.

Jabuka ne pada daleko od stabla

Od sorata jabuka vidjeli smo idared i manje količine jonagolda, glostera, elstara, granny smith i više autohtonih stabala tradicionalnih sorti. Upravo njih, u budućnosti će biti više, jer škola izvrsno surađuje sa Zagrebačkom županijom i Agronomskim fakultetom u Zagrebu, koji imaju projekt revitalizacije tradicionalnih domaćih sorata jabuka, a koji vodi prof.dr.sc. Martina Skendrović Babojelić.

 class=
Profesorica Martina Skendrović Babojelić vodi projekt revitalizacije tradicionalnih domaćih sorti jabuka

Projekt vrijedan 66.500 kuna započet je u listopadu 2018. g. i trajat će do kraja ove godine, a kod brojnih sorata jabuka, kaže profesorica, treba vidjeti koji su potencijali za konzumaciju u svježem stanju, a koje su potencijalno dobre, zbog specifične arome, za preradu u sokove.

Na danima jabuka, kaže prof.dr.sc.Skendrović Babojelić, cilj je da učenici nauče što više o sadnji voćaka, bilo da se radi o kopanju rupe u zemlji do izbora sadnica, odnosno vrste. Dodaje da kod izbora voćaka za školski voćnjak, treba prije sadnje voditi računa kad voće dozrijeva. Primjerice, kruška viljamovka, dozrijeva sredinom kolovoza, kad su učenici na praznicima, a veće količine stabala nije jednostavno i lako pobrati. Dakle, treba izabrati za uzgoj manje zahtjevne sorte, kao što su jabuke, a ne kruške ili marelice, kaže prof.dr.sc.Skendrović Babojelić.

Sve je više praznih kuća i sve manje djece

I u zadruzi ‘Jabuka’, kažu, osjete problem radne snage, jer su nekad imali 800 učenika, a sad u 15 mjesta koja gravitiraju Općini Križ, iz njih pet više nema djece u školi. Ravnatelj navodi primjer depopulacije u mjestu Obedišće, koje je treće po veličini u općini Križ, gdje je sve više praznih kuća, a ove školske godine iz njega je upisano samo pet učenika u ovu školu. Inače, u prvi razred osnovne škole upisuje i dalje ukupno 50 do 60 učenika, ali ih ona postupno izgubi zbog iseljavanja, koje je najčešće trajno. To je čak 25 obitelji u jednoj školskoj godini s dvoje ili troje djece. S druge strane, jabuka ne pada daleko od stabla i čuli smo da desetak bivših školskih zadrugara u ‘Jabuci’, imaju svoje voćnjake. I ravnatelj Hasan je bio učenik OŠ Milke Trnine, a sjeća se da je za vrijeme školovanja, u osmom razredu, sadio jabuke.

Vole brati jabuke

U voćnjaku smo zatekli učenice sedmog i petog razreda koje su brale jabuke. Dora Diklić, učenica 7 razreda, spremno nam je rekla da voli brati jabuke, jer voćnjak jabuka ima i kod kuće, a da sam posao branja jabuka u voćnjaku, koji je odmah do škole, nije težak. Ipak, učenica petog razreda Jana Ivoš, kaže da joj je draže igrati se na mobitelu, nego brati jabuke. Preradom jabuka u sok, bavili su se učenici Miron Modrić, Marko Horvat Ciglanečki i Matej Horvat Ciglanečki. Najstariji Marko nam je rekao da dnevno naprave 150 do 200 litara soka, što je 20 gajbi jabuka, a dečki se nisu žalili što rade jedan dan u školskom tjednu, a nekad i dva, ako ima jabuka za preradu.

Županija je u opremu za preradu jabuka u sokove uložila 70.000 kuna, a uskoči i kod prodaje svojim zaposlenicima. Sanduk jabuka od 14 kilograma je 50 kuna, a litra čistog jabučnog soka je osam kuna. Sve što školska zadruga, koja je samodostatna, zaradi ostaje njoj, bilo za ulaganje u razvoj posla ili potrebe zadrugara, ističe ravnatelj.

Pročelnik Odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, mr.sc. Josip Kraljičković, koji je posjetio OŠ Milke Trnine, kaže da bi bilo dobro kad bi se naše Ministarstvo poljoprivrede, kao što je to slučaj u Francuskoj, više uključilo u školsko obrazovanje. Dodaje da će Županija, nakon tradicionalnih sorata voća, pokrenuti novi projekt, eko vrt za ljekovito bilje, a proširiti će ga i na Koprivničko-križevačku županiju. U Zagrebačkoj županiji je 31 osnovna škola i pokazuju veliki interes za ovakvim projektima koji imaju za cilj poboljšati kvalitetu školovanja, ali i potaknuti interes učenika za poljoprivredom, zaštitom okoliša i prirode.

 

 class=
 class=