Svi oni koji imaju potrebu za “skidanjem” soje, pšenice ili uljane repice s velikih poljoprivrednih površina,  taj će posao ubuduće obavljati s lakoćom ako se odluče za novi Axial Flow kombajn 6140 Case. Jer riječ je o posljednjem tehnološkom “čudu”, kombajnu potpuno prilagođenom terenu, koji osim što pojednostavljuje rad i ima veću učinkovitost, ratara rasterećuje do te mjere da on samo prati rad kombajna.

-Kabina je opremljena navigacijom, i to potpuno automatskim sustavom koji kombajnu omogućava samoprilagođavanje. Drugim riječima, vi zadajete parametre i ako primjerice, postavite da želite brzinu od osam kilometara na sat, on automatski prilagođava, uz brzinu kretanja, otvorenost gornjeg i donjeg sita, brzinu vjetra, brzinu rotora i sve druge funkcije. On će cijeli sustav prilagoditi toj brzini. To je kao tempomat u automobilu s tim da vozač samo prati što kombajn radi i reagira u slučaju nepredviđenih okolnosti, istaknuo je tijekom prezentacije stroja Marko Škrbić, CNH-ov manager za brendove Case i Steyr, zadužen za tržište Hrvatske i Srbije.

Pokupi svaku mahunu

Kako bi zainteresirani poljoprivrednici mogli razgledati stroj, tvrtka Agronom, koja se svrstala među vodeće tvrtke na području trgovine poljoprivrednim strojevima, mehanizacijom te repromaterijalom, organizirala je prezentaciju novog modela kombajna na OPG Klajić u  Bijelom Brdu. Zbog loših vremenskih uvjeta okupljeni nisu imali priliku vidjeti kako stroj u žetvi soje, za što su bila predviđena četiri hektara pod tom kulturom, ali im je jednostavnom prezentacijom ubacivanja ručnika u rotor, demonstrirana sva nježnost ovog gorostasa prema zrnima. Osim demonstracije, okupljeni poljoprivrednici imali su prilike čuti i neke od bitnih odlika ovog kombajna koje je iznio Miroslav Nekić, voditelj prodaje tvrtke Agronom.

-Kombajn 6140 Case Axial Flow snage je 400 KS i moram istaknuti da je jedan jedini koji ima rotor, a nije hybrid, nema ispred rotora ubrzivače mase. Jednostavan je kombajn s jedanaest remenja i četiri lanca i samim tim pristupačniji krajnjem kupcu zbog održavanja i rezervnih dijelova, jer što je manje pokretnih dijelova, to je manje kidanja u konačnici. Kombajn se sastoji od kanala, rotora, sječke, gornjih i donjih sita i vjetra. Kabina je vrhunski opremljena (luxury package), a vozač koji sjedi više sati ima svu udobnost, grijano sjedalo, ventilaciju te zračne suspenzije. Paket svjetala od 8 komada, omogućuje kvalitetan noćni rad. Ovaj kombajn ima dosta veliku istovarnu moć, 113 litara u sekundi, a spremnik za zrno je zapremine 10 600 litara. Taj bunker se isprazni u 70 sekundi, što je otprilike 9 tona pšenice. Na njega je zakačen specijalni heder (zahvata 7,60 metara) najbolji za soju, ali su tu i opcije za pšenicu i uljanu repicu. Istaknuo bih kopirajuću kosu gdje kao kombajner ne morate voditi računa hoćete li zahvatiti zemlju ili ne jer heder se kompletno spušta na zemlju i prati teren kakav god da je. Osim toga, pokupi svaku mahunu, a to je razlika u prinosu i više od 7 posto, naglasio je Nekić.

Prema njegovom mišljenju, srednja i veća poljoprivredna gospodarstva u fazi su okrupnjavanja što otvara potrebu za ovakvom mehanizacijom. Smatra da je minimum isplativosti  200 hektara i više, a da u Hrvatskoj još nije postignuta razina razmišljanja razvoja zajedničkog vlasništva te da jedan stroj koristi više gospodarstava ili cijelo selo.

 class=
Unutarnji dizajn kabine kombajna Case 6140 Axial Flow

 Isplativo za one s velikim površinama

Kakoje istaknula Slobodanka Radić , marketing menadžerica Agronoma, novi Axial Flow kombajnpokazao se kao najbolji stroj koji postoji na tržištu za usjeve soje.

-On je nježan sa zrnom , pokupi gotovo sve, a 96 posto je kvaliteta klijavosti zrna koje se pokupi s polja. Vjerujem da se svima isplati kupiti ga, a upravo su dva prodana u PPK Novu Gradišku, kaže menadžerica Radić. Istaknula je i da tržište kombajna nije veliko u  Hrvatskoj te da se proda oko 30 -ak jedinica, ali za sve one koji imaju veće površine, to je isplativa investicija.

Jednostavan kombajn velikih učinaka

Upravo profesionalna gospodarstva koja se bave poljoprivredom u fokusu su proizvođača takvih vrhunskih strojeva pa se proizvođači prilagođavaju njihovim potrebama.

-To su novi modeli, ovaj je izašao prošle, a već za sljedeću godinu planiramo novu seriju 6150. Regulative Europske unije nas tjeraju da podižemo standard kad su ispušni plinovi u pitanju i svake dvije godine unaprijeđujemo naše motore . Ovo je tip  motora 4, a spremamo se za tip 5. U automobilskoj industriji bi to bio Euro 7 standard. Kombajn je jednostavan, veliki su učinci, pa u šali kažemo da uz njega treba i nekoliko prikolica. Ljudi često zaguše istovar i silose jer ne očekuju takve količine. Svi kombajni su opremljeni navigacijskom opremom, autopilotima, mjeračima vlage, mjeračima prinosa, mapiranjem prinosa i to sada postaje standard. To velika gospodarstva i zahtijevaju, smatra Marko Škrbić.

Kako je ustvrdio predstavnik proizvođača poljoprivrednih strojeva, vrijeme žetve se sve više skraćuje, pa se u kratkom roku mora što više odraditi. A upravo zbog tih potreba, u proteklih 10 godina se “skočilo” s 220 na 312 KS na najmanjim kombajnima.

 class=
Poljoprivrednici su se upoznali s prednostima kombajna Case 6140 Axial Flow

Ponosni na brz i precizan istovar

U biti efektivna žetva traje 5 do 6 dana. Produktivnost počinje ovdje, s ovim strojem. U pitanju je kvaliteta žetve, fleksibilnost i jednostavnost stroja. To je jednostavan stroj i direktan pogon, s vrlo malo prenosnika. To je kombajn koji ide osam kilometara na sat, ali pri ulasku mase u rotor ubrzava na 100 km/h i onda počinje izvršaj i separaciju. Za europsko tržište gdje se uzgaja dosta pšenice, koristi se small tube rotor s visokim udaračima, što znači da više mase stane u rotor, odnosno kapacitet kombajna je veći. Lom zrna kod ovog kombajna je izuzetno nizak i mjerenja su pokazala da je 25 eura po hektaru dodatna zarada u odnosu na klasične kombajne.

Što se tiče kvalitete zrna, znamo da je ručna vršidba najkvalitetnija (98 % je kvaliteta klijanja) , a kod axial kombajna je to čak 96 posto. Također flex heder u soji omogućava smanjenje gubitke za 4 posto, a to je 62 eura po hektaru. Posebno smo ponosni na brz i precizan istovar.

 class=
Kombajn Case 6140 Axial Flow ima veliku istovarnu moć od 113 litara u sekundi

Kvaliteta slame je drugačija nego kod drugih kombajna, jer oni daju dužu slamu, a kod axial kombajna je slama spljoštena i podijeljena te pukne uzdužno pri izlasku.  Takva slama ima veću moć upijanja– istaknuo je Škrbić.

Iznesene karakteristike i prednosti na prezentaciji  “nježnog gorostasa” , kao i njegov fascinantan izgled, nikoga nisu ostavili ravnodušnim. S obzirom na iskazani interes okupljenih, on će se vrlo brzo naći na slavonskim poljima.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje