U „Narodnim novinama“ broj 51/12 objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu. Sam Pravilnik o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu objavljen je u „Narodnim novinama“ broj 25/12.

Izmjene u Pravilniku

Izmjene koje donosi Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu su sljedeće:
U članku 19. Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera članak 19. glasio je:
„(1) Korisnik može ostvariti Dodatno pravo na plaćanje za proizvodnju kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, tov goveda, držanje ovaca i koza te proizvodnju duhana ukoliko je za proizvodnu 2011.
godinu za te proizvodne aktivnosti ostvario pravo na izravna plaćanja, te ukoliko je gospodarstvo prihvatljivo za dodjelu regionalnih prava na plaćanja.
(2) Korisnik može ostvariti Dodatno pravo na plaćanje ukoliko u 2012. godini zadrži najmanje 95% obujma poljoprivredne aktivnosti u sektorima goveđeg mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda ili sektoru ovčjeg i kozjeg mesa iz referentne 2011. proizvodne godine izražene kao broj uvjetnih grla iz osnovnog stada.
(3) Sredstva za Dodatna prava na plaćanja osiguravaju se u Nacionalnoj rezervi i to za povećanje vrijednosti jediničnog Prava na regionalno plaćanje pri čemu ukupna vrijednost prava ne može biti veća od 36.000 kuna po pravu.“

Plaćanje naknade za korištenje državnog zemljišta

Člankom 1. Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu propisano je da se dosadašnji stavak 2. briše („(2) Korisnik može ostvariti Dodatno pravo na plaćanje ukoliko u 2012. godini zadrži najmanje 95% obujma poljoprivredne aktivnosti u sektorima goveđeg mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda ili sektoru ovčjeg i kozjeg mesa iz referentne 2011. proizvodne godine izražene kao broj uvjetnih grla iz osnovnog stada.“), a dosadašnji stavak 3. postaje stavkom 2.
Člankom 2. Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu propisano je da se u članku 22., stavku 1. Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja broj 95% zamjenjuje brojem 65%.
Člankom 3. Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu propisano je da se u članku 30. stavku 6. Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja iza riječi „krave dojilje“ dodaju riječi „kombiniranih pasmina“.
Člankom 4. Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu propisano je dodavanje novog članka 86a.

Odredbe stavka 1. ovoga članka odnose se i na korisnike dosadašnje posjednike kojima su istekli ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države do stupanja na snagu ovog Pravilnika, i koji su u mirnom posjedu istog. Dokaz o plaćenoj naknadi za korištenje poljoprivrednog zemljišta iz stavka 1. i 2. ovoga članka za 2012. godinu, korisnici su dužni dostaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanje do 31. prosinca 2012. godine. 

Korisnici koji su u 2011. godini koristili državno poljoprivredno zemljište na temelju Odluke o privremenom raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 29/11) i u mirnom su posjedu istog, dužni su do 30. svibnja 2012. godine regionalnom uredu Agencije za plaćanja dostaviti potvrdu općine ili grada na području na kojem se državno poljoprivredno zemljište nalazi da su u cijelosti platili naknadu za ranije korištenje tih poljoprivrednih površina. 

Ovo je najveća novina koju Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu donosi. Napominjemo da se radi o značajnoj obavezi za korisnike zemljišta, te da se radi o vrlo kratkom roku (do 30. svibnja 2012. godine) kojeg se mora pridržavati. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakDvobojna torta
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.