Iako zimsko razdoblje nosi manje poslova na poljima i nasadima, ipak ono ne predstavlja vrijeme u kojem vrtlari „nemaju što raditi“. A onaj tko želi uvijek će naći posla. Osnovno sredstvo za rad svakog majstora je njegov alat.

Što je kvalitetniji alat, to je viša cijena i samim time održavanje je neophodno. Mali ručni alati po završetku sezone se trebaju očistiti i temeljito dezinficirati. To znači, u rastvoru tople vode i sapunice oprati svu zemlju i prljavštinu s alata, osušiti ga, prebrisati dezinfekcijskim maramicama ili alkoholom te potpuno osušiti prije skladištenja. Sve drvene dijelove kondicionirati nekim zaštitnim uljem ili mašću kako bi se nahranilo drvo. Ne premazujte drvene dijelove visoko sjajnim lakom jer će klizati u ruci i nećete s njim moći raditi.

Motičice, kopačice, lopatice i sličan alat potrebno je nabrusiti. U tu svrhu možemo koristiti i kutnu brusilicu ili neki sličan prikladni alat. Nakon brušenja i čišćenja alat spremite u kutiju ili spremište koje je suho i bez vlage kako bi spriječili koroziju i propadanje.

Škare, noževi, sjekire i pile

Po završetku sezone dobro sve pregledajte. Ako je potrebno zamijenite list na pili radi istrošenosti. Tupi listovi više trgaju nego režu pa tako rade veliku štetu na biljkama. Sjekire očistite i nabrusite, možete ih izravnati bruseći električnom brusilicom, a završno oštrenje odradite kamenim ili dijamantnim brusom. Noževe i škare ne oštrite brusilicom! Ovo posebice vrijedi za škare. Postoji nekoliko tipova škara koje najčešće koristimo u voćarstvu – vinogradarske škare koje imaju samo jednu oštricu, poznatije kao škare „za ruže“, kojima se oštri samo rezna oštrica, ali ne i donji dio na koje nasjeda nož.

Nadalje, male vinogradarske ravne škare kojima se bere grožđe ili reže cvijeće mekih stabljika, njih oštrimo s obje strane jer su obje strane rezne. Zatim imamo voćarske škare s jednom oštricom i imaju jednu ravnu oštricu koja naliježe na ravnu tupu oštricu (tzv. nakovanj), pa oštrimo samo reznu stranu. I najpopularnije voćarske škare su s dvije oštrice. Prilikom čišćenja i oštrenja škara potrebno je škare oprati u mlakoj vodi sa sapunicom, naoštriti oštrice i obavezno ih podmazati.

Oštrice treba izbrusiti kako se kod rezidbe ne bi oštećivale biljke

Prije spremanja sav alat treba dezinficirati kako bi se spriječila ikakva mogućnost prijenosa zaraze s jedne sezone na drugu ili s jednog voćnjaka/vrta na drugi.

U vrtu uz sami alat koristimo i mnogo vrtnog tekstila koji je svakodnevno u upotrebi. Pri tome mislimo na radne rukavice, pregače, jastuke za klečanje, razne platnene vreće i sl. Svu je tu opremu isto tako potrebno urediti. Što se tiče radnih rukavica, većina njih je periva u perilici rublja, na programu od 30 oC. Kožne rukavice za ruže ne prati u perilici rublja. S obzirom da su napravljene od prave kože, napravite rastvor tople vode i sapunice, lagano i prebrišite krpicom i dobro osušite jer zaostala vlaga na koži može uzrokovati plijesan. Pregledajte sve rukavice, one koje su za baciti maknite, a sad u vrijeme božićnih popusta, opskrbite se novima za narednu sezonu.

Spremišta za alat

Sve zaštitne navlake za oštrice i škare očistite, dezinficirajte i zaštitite ako su od kože. Ako su u pitanju kutije za alat, temeljito ih očistite i dezinficirajte. Veća spremišta je potrebno detaljno urediti. Drvene šupe očistite, dezinficirajte i tretirajte drvo, ako je potrebno temeljito prođite sve zakutke u kojima bi se moglo nalaziti zaostalog sjemenja i njega uklonite jer privlači kukce i štetnike. Nosače za alat nemojte zaboraviti očistiti.

Prije sezone nove sadnje/sjetve operite i dezinficirajte sve keramičke posude kao i posudice za sjetvu rasada. Ovo su neophodni radovi koji se moraju obaviti krajem svake sezone. Pobrinite se da za novo proljeće i sezonu pripremite čisti alat s kojim možete obavljati odmah nove poslove, pa nećete gubiti vrijeme, volju i novac na popravak ili kupnju novog alata, nego ćete krenuti u proljetne radove s mnogo dobrog raspoloženja, radnog elana i spremnim alatom.