""U Zagrebu je 9. svibnja osnovana Hrvatska agronomska komora. Prvi je to put da je osnovana komora agronomskih stručnjaka koja bi svojim osnutkom trebala doprinijeti jačem razvoju agronomske struke, boljoj povezanosti akademskih agronoma, te zaštiti njihovih interesa. Sukladno članku 40. stavka 4. Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori (Narodne novine br. 51/2015.) prvi izbori za tijela Komore održali su se godinu dana poslije donešenog Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori.

""Sve okupljene agronome i podupiratelje pozdravio je ministar poljoprivrede prof.dr.sc. Davor Romić, naglasivši potrebu i značaj osnivanja Agronomske komore. Sukladno Javnom pozivu za podnošenje prijava za upis u Osnivački popis radi sudjelovanja na Prvim izborima za tijela Hrvatske agronomske komore, Povjerenstvu za provođenje izbora za Hrvatsku agronomsku komoru pravovremeno je (do 31. ožujka 2016. godine) podneseno 555 prijava. U Osnivački popis upisano je 552 agronoma koji su udovoljavali uvjetima, te 3 umirovljene osobe. Na prvim izborima prisustvovala su 193 člana s osnivačkog popisa, od kojih su svi mogli birati i biti birani u sva tijela Komore, a izborna skupština Komore mogla se održati i na njoj se mogu donositi pravovaljane odluke, ako je prema Osnivačkom popisu na izbornoj skupštini Komore nazočno najmanje sto agronoma koji udovoljavaju uvjetima iz javnog poziva. Pravovaljanih prijava za članove skupštine bilo je 24, od kojih je odabrano 15 osoba koje čine skupštinu Komore, dok je za Nadzorni odbor prijavljeno 8 kandidata, a odabrano njih 5. Za predsjednika Hrvatske agronomske komore izabran je prof.dr.sc. Zoran Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dok je njegovim zamjenikom proglašen prof.dr.sc. Vlado Guberac s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Pred svim odabranim predstavnicima je težak posao, nadajmo se na boljitak svih akademskih agronoma i boljeg razvoja agrara.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKošnice od maka
Sljedeći članakZa zbrinjavanje stajskog gnojiva OPG-u isplaćeno više od pola milijuna kuna
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.