Ova poruka nedvojbeno govori o nedostatku informacija kod poduzetnika, ne samo o IPARD programu, nego i o sustavu korištenja EU fondova općenito, odnosno pomoći stručnih institucija u Hrvatskoj u vezi toga.
Odgovor je bio sljedeći.
Kao instituciju kojoj se poduzetnik može obratiti navela sam razvojnu agenciju za područje gdje se nalazi poduzetnik.
Budući da se kod poduzetnika koji je poslao e-mail poruku radi o korištenju mjere 1.2. unutar IPARD programa – Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda, u pogledu procesa prijave i odlučivanja o dodjeli sredstava primjenjuju se odredbe Pravilnika o Provedbi mjere 1.1. i mjere 1.2. unutar IPARD programa (u daljnjem tekstu Pravilnik).
Proces započinje raspisivanjem natječaja od strane Ravnateljstva za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi (u daljnjem tekstu Ravnateljstvo) Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Natječaj se objavljuje u Narodnim novinama i na službenim web stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (www.mps.hr).
Korisnici dostavljaju prijavu i svu ostalu potrebnu dokumentaciju u dva primjerka (original i kopija numeriranih stranica) na propisanim obrascima, isključivo preporučenom poštom na adresu navedenu u natječaju.
Prije podnošenja prijave korisnik je obvezan provesti pozivni natječaj u svrhu prikupljanja najmanje tri ponude za svaku pojedinačnu nabavu roba, usluga i radova čija vrijednost prelazi 73.000 HRK, odnosno jedne ponude za svaku pojedinačnu nabavu roba, usluga i radova čija vrijednost ne prelazi 73.000,00 HRK.
Svaka pojedinačna nabava mora se odnositi isključivo na izdatke koji se, sukladno Pravilniku, smatraju prihvatljivim troškovima te biti podrijetlom iz zemalja navedenih u Prilogu IX. Pravilnika. Navedene ponude spadaju u prijavnu dokumentaciju i potrebno ih je priložiti te prikazati u obrascima.
Prikupljanje ponuda i prijava
Prikupljene ponude moraju biti izražene u eurima (EUR) ili u hrvatskim kunama (HRK), a ne smiju se odnositi na dobavljače, izvođače radova i proizvođače s kojima je korisnik povezan vlasničkim odnosima i/ili koji su međusobno povezani vlasničkim odnosima.
Prijava zajedno s propisanom dokumentacijom čini prijavni dosje.
Pravovremene i potpune prijave se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a zatim se, sukladno propisanim kriterijima, sastavlja rang-lista.
Ako dva ili više projekata imaju isti broj bodova, prednost ima onaj s ranijim datumom podnošenja kompletne prijave.
U slučaju da dva ili više projekata imaju isti broj bodova i jednaki datum podnošenja kompletne prijave, provodi se postupak izvlačenja o čemu se pisanim putem obavještavaju podnositelji.
Kada je prijava nepotpuna, Ravnateljstvo podnositelju izdaje poziv za dopunu gdje se od podnositelja zahtijeva da dostavi dodatnu dokumentaciju u roku od 10 dana.
Kao datum podnošenja kompletne prijave smatra se onaj kada podnositelj dostavi svu traženu dokumentaciju.
Nepravovremene prijave ne razmatraju se, a podnositelju se u roku od 15 dana izdaje odluka o odbijanju prijave.
Potpune i pravovremene prijave prolaze daljnju obradu.
Kada je potrebno, Ravnateljstvo može od podnositelja zahtijevati dodatne podatke potrebne za dovršetak obrade prijave pozivom na obrazloženje i/ili ispravak. Ove podatke podnositelj je dužan dostaviti preporučenom poštom u roku od 5 dana od zaprimanja poziva na obrazloženje i/ili ispravak.
Nakon završetka postupka obrade, ukoliko se utvrdi da poduzetnik i sam projekt ispunjavaju potrebne uvjete i kriterije, korisniku se izdaje odluka o dodjeli sredstava iz IPARD programa.

Prethodni članakStanje na tržištu stoke
Sljedeći članakPripravljnje domaće zimnice
Voćni sokovi, voćni sirupi i ukuhavanje voća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.