Trodnevni sajam poljoprivrede i pčelarstva Agro Terra Istra, po prvi put održan krajem travnja u Pazinu na oko 5.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Okupio je stotinjak izlagača koji su predstavili ono najbolje iz istarske i hrvatske poljoprivrede.

Sajam je u tri dana bio mjesto susreta 15-ak tisuća poslovnih ljudi i posjetitelja te izvrsno mjesto za sklapanje poslova. Svakako valja istaknuti vrijedan podatak da je više od 90 posto izlagača najavilo dolazak i na naredni sajam iduće godine u isto vrijeme. To je na poslovnom planu zorna potvrda uspješnosti nove sajamske manifestacije.

Osobno sam prezadovoljan prvim pazinskim poljoprivrednim sajmom Agro Terra Istra 2022. Nadmašio je naša očekivanja, ali čvrsto vjerujem da su vrlo zadovoljni i svi izlagači i posjetitelji sajma, rekao je Marko Londero, direktor nove sajamske manifestacije u Istri.

Kako što bolje nastupati na tržištima?

Mnogo toga je na sajmu predstavljeno počevši od poljoprivrednih alata i strojeva. Među njima je dominiralo mnoštvo raznovrsnih traktora. Zatim sadnice, voće i povrće, cvijeće, suhomesnati i mliječni proizvodi, čajevi, med i proizvodi za pčelare te još mnogo toga što ima poveznicu s poljoprivredom na bilo koji način.

Na sajmu su se okupili stručnjaci i proizvođači radi razmjene informacija o poljoprivrednoj proizvodnji i njezinom unaprjeđenju. To je vrlo bitno, posebice u kriznim godinama koje su nas jako zahvatile. Pazinski je sajam organiziran s ciljanom tematikom koja nesumnjivo sve zanima. To je kako proizvesti svoju hranu, kako proizvesti više poljoprivrednih proizvoda. Kako ih što bolje plasirati, brendirati i što bolje nastupati na tržištima.

Zajedno možemo puno toga pokazati

Sjajnu budućnost pazinskom sajmu poželio je župan Zlatko Komadina iz susjedne Primorsko-goranske županije. Pohvalio je Istarsku županiju kao prvu u mnogim segmentima, a posebice u povezivanju poljoprivrede i turizma.

Kad kažete Malvazija, to asocira na Istru. Kad kažete boškarin opet je tu Istra i tako puno proizvoda prema kojima je Istra prepoznatljiva na svjetskim tržištima. No, i mi vas pratimo u korak. Tu su naša janjetina, naš škamp i Žlahtina te ostali vrijedni autohtoni proizvodi. Zajedno imamo puno toga za pokazati i nastaviti u ovom smjeru razvoja i suradnje, rekao je župan Komadina.

Istarski župan Boris Miletić čestitao je svima koji su organizirali i podržali ovu uspješnu sajamsku manifestaciju.

Želim posebno pozdraviti Milana Antolovića, bivšeg pročelnika za poljoprivredu Istarske županije. On je dao jedan velik ton razvoju poljoprivrede u Istri koja je usmjerena na tri segmenta. Prvo je zaštita autohtonih proizvoda, drugo je kako spojiti tržište i poljoprivredu, dok je treći segment važnost izvrsnosti. Samo vrhunskom kvalitetom možemo jedino biti prepoznatljivi na tržištu i u svijetu. Tu ide zasluga našim proizvođačima koji se u sva tri segmenta itekako snalaze i dalje razvijaju, poručio je župan Miletić.

 class=
 class=