Na pitanje pretplatnika kojim se postupcima, u što kraćem razdoblju, može svježi goveđi gnoj (kruti) pripremiti da bi bio pogodan za uzgoj i hranidbu kalifornijskih glista, odgovara naša stručna suradnica iz Savjetodavne službe, mr. sc. Marija Ševar.

Za hranidbu kalifornijskih glista dobar je stajski gnoj, između ostalih i goveđi. Obzirom da za hranidbu glista želite koristiti stelju (starosti 2 mjeseca) koja je odležala na njivi, za preporuku je da učinite sljedeće: stajski gnoj (sa slamom i sjenom) iznesite na njivu. Prema broju grla koje ste naveli pretpostavljam da za ista proizvodite i hranu, te da imate biljnih ostataka (kukuruzovina, slama i sl.). Bilo bi poželjno da od goveđeg gnoja i žetvenih ostataka napravite kompostnu hrpu.

Kako ispravno pripremiti kompostnu hrpu i gnoj?

Kompostna hrpa se radi na tlu. Na tlo se najprije postavljaju cijevi za ozračivanje (izbušene) ili debele grede (slika 1. i 5.), potom se u slojevima dodaju: gnoj sa slamom, kukuruzovina, gnoj sa slamom itd. (slika 2. i slika 6.). Slojevi se posipaju kamenim brašnom (slika 3. i 8.) i zalijevaju vodom. Kompostna hrpa treba biti dužine najmanje tri metra, širine i visine 1,5 m. Pokriva se biljnim ostacima (kukuruzovina) ili pak geotekstilom. Tijekom godine kompostnu hrpu treba povremeno zaliti, a nakon 6 mjeseci i prevrnuti. Prevrtanje kompostne hrpe radi se ručno ili strojno (slika 11.). Bitno je da gnoj iz središta kompostne hrpe dođe van, a gnoj iz vanjskog dijela unutra kako bi pasterizacija bila ujednačena u svim njenim dijelovima.

Gnoj dobiven na taj način (kompost) nakon 12 mjeseci bio bi izvrstan kao hrana za gujavice ili za gnojidbu vaših usjeva. Napomenuli ste da na gospodarstvu imate i betonsko odlagalište. Postoji mogućnost da gnoj spremate na polovicu istog (10×11 m ili 20×5,5 m) i prema potrebi zalijevate da se isti ne presuši. Kada se amonijak ocijedi isti možete koristiti za hranidbu glista. Kiselost gnoja može se regulirati već u betonskom odlagalištu rasipanjem kamenog brašna po površini nakon svakog dodanog sloja gnoja. Nakon nekog vremena odložen gnoj treba pokriti geotekstilom, povremeno zalijevati i ostaviti da odstoji 6 mjeseci, potom prevrnuti, ostaviti da dozri, a potom istim hraniti gliste. U međuvremenu novi svježi goveđi gnoj možete odlagati na drugu polovicu betonskog odlagališta, a spomenute postupke ponoviti.

""

Uzgoj kalifornijskih glista zahtijeva njihovu redovitu hranidbu. Gnoj, u ovom slučaju goveđi, mora biti odstajao, ohlađen i potpuno navlažen. Dodaje se u sloju od 10 cm ljeti i puno debljem sloju zimi. Osim gnoja, gliste rado konzumiraju i karton. Zalijevanje legla je obvezna mjera pri uzgoju glista. Hrpu je moguće pokriti geotekstilom, da bi se smanjilo isušivanje, a u slučaju potrebe moguće ga je zalijevati vodom iz cisterne. Tako njegovan i odstojao goveđi gnoj bio bi dobar za hranidbu glista. 

""