Štete i naknade šteta od divljači regulirane su Zakonom o lovu iz 2018. godine. Ministarstvo poljoprivrede daje pojedina lovišta u koncesiju ili na upravljanje pojedinim lovoovlaštenicima, zakupcima koji potom upravljaju lovištem.

Dužnost poduzimanja mjera za sprječavanje šteta od divljači propisana je kao obveza i lovoovlaštenika i potencijalnih oštećenika. Prema Zakonu o lovu pravo na naknadu štete koju prouzroči divljač može ostvariti samo oštećenik koji savjesno poduzima propisane preventivne mjere i radnje te pritom ne sprječava lovoovlaštenika u poduzimanju preventivnih mjera. Zakon o lovstvu donesen je, između ostalog, kao odgovor na problem otežanog funkcioniranja lovačkih udruga (najčešćih ovlaštenika prava lova u državnim lovištima) zbog velikog financijskog tereta isplate naknada šteta nastalih od divljači (odnosno tereta isplate premija osiguranja od odštetne odgovornosti).

Gospodarenje lovištima i divljači važna je društveno korisna djelatnost koja treba biti održiva i funkcionalna. Reguliranje odgovornosti za štete od divljači ima osjetljivu zadaću – ustanoviti pravičan model distribucije troška odšteta, koji će ujedno biti poticajan u smjeru što angažiranije i učinkovitije prevencije šteta.

Sudska praksa se često razlikuje od slučaja do slučaja, a poljoprivrednici koji su pretrpili štete od divljači, ne usude se pokretati skupe i neizvjesne pravne postupke. U zadnje vrijeme često se odlučuju i na uzgoj poljoprivrednih kultura na kojima divljač manje radi štetu. Zbog sve veće zaštite bioraznolikosti i prirodnih staništa, divljači je sve više, pa se i štete povećavaju. Ono što je sigurno da je ovo problem koji neće nestati sam od sebe. Potrebno je kvalitetenije upravljati lovištima i s divljači, kao i bolje pravno urediti odgovornost za štete od divljači. Do tad, preporuka je da poljoprivrednici sami učine sve što mogu da do šteta ne dođe.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSektor peradarstva zatražio dodatne mjere pomoći kako bi proizvodnja u RH opstala
Sljedeći članakUtjecaj vremenskih prilika na stanje ozimih ratarskih usjeva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.