Odbor za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je početkom siječnja godine sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Na njemu su ponovili kako su za ovaj izuzetno važni sektor hrvatske proizvodnje i dalje ogroman problem visoki ulazni troškovi energije, hrane te da postoji potreba za dodatnim mjerama u okviru dobrobiti životinja kao i otvaranje posebne sektorske mjere 4.1.1. namijenjene isključivo sektoru peradarstva. Među ostalim ponovo je zatražena pomoć oko naređenih mjera protiv Newcastle bolesti.

Proizvođači su ukazali kako je cijena hrane za perad narasla čak 40 posto. Ista se izvozi i onda uvozi po daleko većoj cijeni. Veliki problem za proizvođače je i nedostatak poljoprivrednog zemljišta s kojim raspolažu peradari. Zatražili smo veću kontrolu i smanjenje izvoza kukuruza u cilju zaštite nacionalnih interesa. Kombinacija rasta ograničenja cijena i visokih ulaznih troškova narušava stanje u sektoru. Ogroman je problem i nekontroliran uvoz. On je između ostalog uzrokovan ukidanjem kvota s Ukrajinom, izjavio je nakon sastanak predsjednik Odbora za peradarstvo Dražen Čurila.

Dražen Čurila

Ogromni računi za grijanje na plin

Kako je istaknuto na sastanku pojedini proizvođači su dobili ogromne račune za grijanje na plin. Prema informacijama Odbora pojedinim proizvođačima račun je skočio s 20.000 na 200.000 kuna. Proizvođači okupljeni u Odbor su na sastanku naglasili kako je problem što se za proizvodnju peradi koristi mnogo energije kako bi se osigurala odgovarajuća temperatura tijekom proizvodnje. Cijela situacija je rezultirala stagnacijom rasta sektora, odnosno proizvodnje peradarskog mesa i jaja. To se održava i na stanje na tržištu.

Među ostalim peradari su upozorili i na problem postavljanja solarnih panela. Projekti traju predugo od ishodovanja same dozvole do implementacije, što same proizvođače odbija od ulaganja te se u konačnici ne prijavljuju na natječaje. Zato su zatražili da se pronađu modeli da se cijeli proces pojednostavi te da se za ove projekte uklone brojne administrativne barijere.

Natječaji za peradare

S obzirom da u proteklih pet godina nije bilo natječaja za peradare kroz program Ruralnog razvoja (osim za konverziju kaveza u alternativne sustave kod nesilica), peradari su nadležne u Ministarstvu poljoprivrede zamolili da se raspiše posebni sektorski natječaj za peradarstvo, kako bi povećali konkurentnost u cijelom lancu peradarske proizvodnje jer su im investicije važne, posebice jer je potrebno da ojačaju sve karike proizvodnje, od valionica do prerade, ističu u HPK.

Peradarska proizvodnja započinje u valionicama koje je potrebno osuvremeniti. Valionice su zapravo reprodukcijski centri. Vrlo je bitno kakvi jednodnevni pilići iz njih izlaze jer tu sve počinje, kaže Dražen Čurila.

U HPK ističu kako do sada nije bilo sektorskog natječaja u peradarstvu. Tako su se proizvođači peradi morali natjecati s ostalim sektorima koji su na raspisanim natječajima bili valorizirani većim brojem bodova. Puno proizvođača peradi je ostalo ispod crte za dodjelu sredstava i te investicije su ostale nerealizirane. Projekti postoje, ali potrebno je raspisati sektorski natječaj za ulaganje u izgradnju/obnovu peradarskih farmi kako bi se projekti za koje je utrošeno puno novaca mogli realizirati. Pritom je kod raspisivanja natječaja potrebno voditi računa da se uvrste sve vrste peradi poput rasplodnih nesilica, purana i slično.

Sastanak Odbora za peradarstvo HPK s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković

Među brojnim problemima na sastanku je istaknut i problem nedostatka radne snage. On je postao jako izražen te se proizvođači peradi okreću sve većoj automatizaciji i nabavi strojeva. Zbog toga je važno da se raspiše poseban natječaj i za nabavu mehanizacije kako bi se mogli obavljati svakodnevni poslovi na farmama.

Pomoć za dio veterinarskih usluga

Na sastanku su isto tako naglasili kako se naređena mjera protiv Newcastelske bolesti peradi i dalje ne financira. To uzrokuje velike probleme proizvođačima te je za istu potrebna pomoć barem u dijelu veterinarskih usluga odnosno vremenskog smanjenja naplate sa sat vremena na pola sata.

Kad je riječ o dobrobiti životinja, Odbor za peradarstvo smatra kako bi trebalo uvrstiti pilenke te druge vrste peradi (patke). Za spomenute sektorske mjere i natječaje te dobrobit životinja najavljeno je održavanje dodatnih konzultacija s nadležnima. Sve kako bi se uskladili zahtjevi i razmotrile sve mogućnosti koje su na raspolaganju da se spomenuti zahtjevi ispune te konačno pomogne sektoru da se ne nastavi urušavati pod pritiskom svih novonastalih problema u proteklih nekoliko godina.

Izvor: Hrvatska poljoprivredna komora