Početkom svake proizvodne godine većina proizvođača razmišlja o cvatnji svojeg nasada, bilo voćnjaka, povrtnjaka ili ratarskih kultura te načinima kako unaprijediti istu, a samim time i osigurati veći urod. Sama fenofaza cvatnje i oplodnje ovisi o mnogo čimbenika, od kojih na neke možemo utjecati, a na neke ne možemo. 

Premalo Sunčeve svjetlosti, temperatura, prekomjerne kiše i jaki vjetrovi čimbenici su na koje se ne može utjecati, no možemo nasadu pomoći da što lakše prođu ovu jako važnu fenofazu prema ostvarivanju maksimalnih prinosa. Normalno je da do 50 % cvijeta propadne čak i pod optimalnim uvjetima. Neuobičajeno velika stopa otpalog cvijeta značajno smanjuju prinose i uzrokuju ekonomski gubitak. Mnogo proizvođača poseže za dušičnim gnojivima jer vjeruju kako će upravo dušik potaknuti bujniji rast i stvaranje novih cvjetova, no umjesto cvjetova kao rezultat dobiju biljku s puno vegetativnog rasta, ali bez cvjetova. Iako je biokemija cvatnje i oplodnje složen proces, stručnjaci su pronašli način kako unaprijediti cvatnju i oplodnju te doći do željenih prinosa. Kako bi kod biljke potaknuli što više cvjetnih pupova koji će rezultirati kvalitetnom cvatnjom te naknadno visokom oplodnjom i osigurati  očekivane prinose moramo biljku opskrbiti za to potrebnim hranivima i elementima.

Zašto bor ima važnu ulogu?

Cvatnja i oplodnja fenofaze su u kojima bor ima vrlo važnu ulogu jer u slučaju nedostatka bora dolazi do slabe pokretljivosti polena i loše diferencijacije stanica. Nerijetko se u nasadima mogu uočiti sitni i rehuljavi plodovi koji su izobličeni. Ta pojava je vrlo česta u maslinicima i vinogradima. Maslinari s iskustvom prepoznaju tipičan simptom nedostataka bora, tzv. „majmunovo lice“ gdje dolazi do jačeg razvoja jedne strane ploda, dok se u vinogradima često uočava neravnomjeran rast bobica tzv. „koka i pilići“.

Za postizanje dobre kvalitete cvatnje i oplodnje koristite folijarna gnojiva s borom, Yara Vita Bortrac ili Kimitec Borko te Kimitec ne-hormonalni  prirodni proizvod Fruka.

Primjenom Yara Vita Bortraca 15 % w/v na voću, povrću i ratarskim kulturama osiguravamo biljkama neophodnu količinu bora kako bi osigurali kvalitetnu cvatnju i oplodnju. Koristi se u dozi od 2-3  l/ha u početku vegetacije do cvjetanja. Yara Vita proizvodi s najvišim standardom i kvalitetom u proizvodnji sadrže i dodatne tvari za poboljšanje natopljenosti, prijemčivosti i usvajanja, čime se povećava djelovanje folijarnih gnojiva. Želimo li na potpuno prirodan način osigurati našim biljkama razvoj cvjetova, kvalitetu polena i kasnije plodova, preporučujemo nehormonalni pripravak baziran na novoj tehnologiji prirodne oplodnje Fruka. Sinergija između specifičnih aminokiselina, bio-aktivatora, molibdena, bora i betaina omogućuje da Fruka postigne svoj konačni učinak. S ovim prirodnim bio-aktivatorom povećavamo enzimsku i metaboličku sposobnost usjeva, favorizirajući razvoj prirodnih auksina u biljci, postižući u ovoj fazi: više održivih cvjetova, višu kvalitetu polena i stoga, više plodova. Fruka se primjenjuje na svim kulturama u periodu prije cvatnje i za vrijeme cvatnje u količinama od 100-150 g/ 100 l vode tj. 1 kg/ha.

Borko je proizvod dobiven reakcijom borne kiseline s etanolaminom, potpuno topiv u vodi i potpuno dostupan biljci. Djeluje protiv nedostatka bora. Bor je element u tragovima koji djeluje u procesima zrenja i stvaranja peludi. Borko se primjenjuje u dozi od 1-2 ml/l folijarno ili 2-4 l/ha fertirigacijom.

Korištenjem ovih gnojiva mirno prođite kroz najvažnije fenofaze znajući da cvatnja i oplodnja nije poremećena!

Prethodni članakAGROCHEM MAKS-ov – program novih, visokoprinosnih hibrida rajčice u plasteničkoj i vanjskoj proizvodnji
Sljedeći članakPogledajte koji su zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi dobili svoju poštansku marku!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.