I ove godine održat će se izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, iako se ne zna hoće li okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa omogućiti isti pristup natjecanju, no prijave su krenule. Ovim projektom želi se promovirati vrijednost i važnost žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, ali i sudjelovanjem obilježiti Svjetski dan seoske žene koji se svake godine održava 15.10. diljem svijeta.

Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Skrenuti će se medijska pažnja na ženine uspješne aktivnosti koje do sada nisu bile odgovarajuće promovirane, vrednovane i nagrađivane, osobito u seoskim sredinama.

Kako se prijaviti?

Ovogodišnji izbor održat će se 17.10. u općini  Pitomača, a prijave se primaju do 30.6.2020. Prijava mora sadržavati ime, prezime, adresu i broj telefona, datum i godinu rođenja, bračno stanje, zanimanje te kratak životopis. Prijave slati poštom na adresu svoje županije ako su objavili natječaj, a ako nisu, onda na adresu:  Katica Jerleković (predsjednica udruge), Cekovići 26, 10413 Kravarsko ili elektroničkom poštom na katica.jerlekovic@hotmail.com. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju mob: 098/659-880

Predivno i neprocijenjivo iskustvo

-Ovim putem pozivam sve vrijedne, marljive seoske žene da se prijave na Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu jer ovaj izbor je jedno predivno i neprocijenjivo iskustvo. Upoznala  sam predivne, vrijedne, drage i marljive žene  iz cijele Hrvatske,  svaka je na svojem štandu predstavila svoj OPG, rukotvorine, proizvode i svoju obitelj, općinu i županiju. Prezentirala  sam i spomenula da se isplati živjeti na selu, a i sama sam imala priliku spoznati značaj uloge žene na selu. Uz izbor me vežu predivna nova poznanstva, žene koje se susreću sa istom problematikom, te se razvila i nova suradnja. Kao pobjednica natjecanja 2019., između ostalih nagrada, osigurano mi je putovanje u Bruxelles uz posjet europskim institucijama gdje smo imali priliku predstaviti ulogu i status žene na selu u Hrvatskoj i promovirati i našu Udrugu “Uzorne hrvatske seoske žene”. Dojmovi su i više nego pozitivni, a ovim Izborom uspjela sam osvijestiti sebe i spoznala koliko su žene sa sela važne za svoju obitelj, gospodarstvo, općinu, županiju i lokalnu zajednicu, stoga pozivam sve žene koje to mogu da se prijave, spomenula nam je aktualna uzorna hrvatska seoska žene, Svetlana Bastalić.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je najuzornija-seoska-žena-Svetlana-768x1024.jpg
Prethodni članakVrt kao terapija
Sljedeći članakČarobnjak iz Ozlja, primjer poljoprivrednika
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.