OPG Štenta nalazi se na području Parka prirode Žumberak, na području Natura 2000, pa su došli na ideju da im i proizvodi nose oznaku “Zdrava hrana iz Parka prirode Žumberak.” Prepoznatljivo po tom nazivu, gospodarstvo koje je od 2004.g. nosilo naziv OPG Ivica Štenta 2018.g. je postalo OPG Štenta. Vrijedni supružnici Danijela i Ivica, obrađuju osam hektara površina.

-Kako inače od voća uzgojenog na našem imanju proizvodimo sokove, sirupe i džemove. Nedavno smo kupili i novu malu liniju za preradu voća. Upravo od nje kreće i ideja za našim novim proizvodom, kažu oni.

Kako je nastao namaz Kestenmaza?

U nekom trenutku dok je prešao jabuke za sok, suprugu Ivici ,,palo je na pamet’’ da bi uz pomoć nove linije za preradu voća mogli napraviti kesten pire. Nije nam dugo trebalo da dođemo do ideje za novim proizvodom o kojem tako dugo razmišljamo. Napravit ćemo namaz od kestena. Kako se naše gospodarstvo nalazi na području okruženom šumom, još k tome na području Parka prirode Žumberak i zaštićenom području Natura 2000, a postoji li bolje mjesto za berbu kestena, ideja se činila odličnom. Dočekali smo prve ovogodišnje kestene. Nakon nekoliko pokušaja napravili svoj prvi namaz od kestena s dodatkom čokolade, pod nazivom Kestenmaza.

Kestenmaza se koristi kao namaz za kruh, za palačinke, za pripremu slastica ili jednostavno na žlicu. Kupci su jako dobro reagirali na novi proizvod. Ubrzo su krenuli upiti i narudžbe, a na Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda koji se održao u listopadu u Zagrebu i trajao 3 dana, prvi su dan rasprodane sve količine Kestenmaze. Sada pripremamo namaz od kestena s dodatkom vanilije i sa sirovim kakao prahom i fruktozom kao zamjenom za bijeli šećer. Nadamo se da će kupci jednako dobro reagirati na nove okuse, ispričala je Danijela.

Namaz od kestena – Kestenmaza

Proizvodnja i prerada voća, povrća i meda

Registrirani su za proizvodnju i preradu voća, povrća i meda. Proizvode bobičasto voće, jagode, maline i aroniju. Na imanju se nalaze i pčele od kojih dobivaju kvalitetan livadni, bagremov i kestenov med. Ponosni su nositelji znaka “Med hrvatskih pčelinjaka”, a 2018.g. njihov med od kestena dobio je zlatnu, a  bagremov srebrnu medalju. Med je i 2020.g. dobio srebro za bagremov i cvjetni med.

Od mješavine meda rade krem med, skupljaju pelud i propolis od kojega proizvode otopinu propolisa i pakiraju kao kapi ili sprej. Imaju i manji voćnjak s jabukama i kruškama od kojih isto rade sokove i uslužno prerađuju voće u sokove.

Prirodna kozmetika i turizam

Kako bi iskoristili pčelinji vosak, proizvode i prirodnu kozmetiku. Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, nositelji jamstvenog žiga Živjeti zdravo i oznake Plavi ceker. Proizvode prodaju online, preko facebook i web stranice, šalju poštom na adresu kupaca. Za Karlovac, Rijeku, Zagreb i Split organiziraju osobne dostave na adresu kupaca.

Proizvodi su dostupni i u manjim trgovinama zdrave hrane. Sokovi od jabuke poslužuju se u ugostiteljskim objektima diljem Karlovačke županije, u Jastrebarskom i Opatiji. Sokovi i svježe jagode poslužuju se i djeci u nekim školama u Karlovačkoj županiji u okviru Školske sheme koju provodi Ministarstvo poljoprivrede. Proizvodi se prodaju i na sajmovima, a moguće ih je kupiti i na kućnom pragu uz prethodnu najavu dolaska.

Svoju djelatnost širimo na turizam te se nadamo da ćemo uskoro završiti projekt i započeti s pružanjem usluga smještaja. Očekujemo povećanje dohotka ostvarenog kroz poslovanje OPG-a i povećanje prodaje naših proizvoda, poručuje Danijela.