Francuska je zabranila svih pet pesticida povezanih sa smrtnim slučajevima pčela te tako postala prva zemlja koja je to učinila. Nova zabrana ide čak i dalje od Europske unije koja zabranjuje samo 3 pesticida koji ubijaju pčele.

Francuska je postavila novo mjerilo u globalnim naporima da spasi pčele i spriječi “ekološku kataklizmu”. Zabranjeno je svih pet neonikotinoidnih pesticida koje istraživači optužuju za propadanje pčelinjih populacija. Ovaj potez slijedi zabranu Europske unije za tri najgora uzročnika pomora pčela: klotianidina, imidakloprida i tiametoksama. Francuska je ova tri zabranila zajedno s tiaklopridom  i acetamipridom, ne samo na otvorenom već i u staklenicima.    

Zabranu su pozdravili pčelari i ekolozi, ali proizvođači – naročito uzgajivači ratarskih kultura upozoravaju kako bi mogli ostati bez obrane u zaštiti svojih usjeva od štetnih insekata, prenosi The Telegraph.

Uvedeni sredinom 1990-ih, sintetički neonikotinoidi napadaju središnji živčani sustav insekata. Ujedinjeni narodi upozoravaju na podatak da je od prošle godine 40 posto insekata u opasnosti  od globalnog izumiranja.

Izvor: https://returntonow.net

Prethodni članakJagode ogromnih plodova – istina ili ?
Sljedeći članakSpiralne gredice – idealna za ljekovito i začinsko bilje
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.