Savez pčelarskih udruga Splitsko – dalmatinske županije osnovan je radi bolje suradnje udruga s područja Splitsko- dalmatinske županije, boljeg razvoja pčelarstva kao jedne od grana poljoprivrede kao i za promociju, kvalitetniji pristup tržištu te edukativne i praktične radionice.

O tome smo porazgovarali s predsjednikom Saveza pčelarskih udruga Splitsko – dalmatinske županije Mirkom Ljubičićem.

Organiziramo školu za zvanje pčelar

  • Koliko godina djelujete i koji je cilj i  područje vašeg djelovanja?

-Djelujemo od 2009. g., a osnovni cilj nam je razvoj pčelarstva u Dalmaciji. Bavimo se organizacijom manifestacija i promocijom, nastupom na zajedničkom tržištu i organiziranjem stručnih predavanja, odnosno škole za zvanje pčelar. U suradnji sa strukom pratimo stalno situaciju, pratimo najnovija tehnološka dostignuća u toj problematici i nastojimo ih primjeniti u našim uvjetima, organiziramo stučna usavršavanja kroz edukaciju – predavanja pčelarskih stručnjaka kako bi pčelari mogli postavljati izravno pitanja o pčelarstvu – zaštiti pčelinjih zajednica. Uključeni smo i u projekt ,,Med s hrvatskih pčelinjaka”.

  • Koliko Savez ima udruga i pčelara?

-Savez ima 21 pčelarsku udrugu i oko 1000 pčelara, s gotovo 45.000 pčelinjih zajednica. Pokrivamo Splitsko- dalmatinsku županiju, a glavna prostorija smještena je u Splitu. Zaposlenih nemamo jer smo mi u svim tijelima saveza volonteri.

  • Koje vrste meda su zastupljene na području Splitsko- dalmatinske županije?

Medun ili medić, kadulja, cvjetni dalmatinski, med od vrištine, vrisak, livada, lavanda, tilovina, ružmarin, a u zadnje vrijeme med od trušljike i med od planike.

  • Imate li stručnog savjetnika koji prati pčelare u proizvodnji meda?

-Nemamo u tom smislu, ali imamo organizaciju ocjenjivanja meda koju radi Agronomski fakultet iz Zagreba i kroz tu analizu pčelari vide kvalitetu svoga proizvoda. 

            Dobitnici brojnih medalja za kvalitetu meda

  • Organizatori ste pčelarske manifestacije ,,Dalmatina” – no 2020. nije održana zbog koronavirusa.

-Dalmatinu organiziramo već 10. godinu zaredom i svake godine imamo pozitivan indeks rasta manifestacije. Prošle godine smo otkazali Dalmatinu zbog epidemioloških mjera i zdravlja naših pčelara. Inače, na Dalmatini nastojimo na jednom mjestu spojiti struku, pčelare, proizvođače pčelarske opreme, inovatore, nove tehnologije i kupce – konzumente.

  • Dobitnici ste brojnih priznanja i nagrada – o  čemu je riječ?

Mnogi od naših članova dobitnici su mnogih nagrada, kao i ja. Naime, na ocjenjivanju kvalitete meda imamo oko stotinjak uzoraka i od toga 70 % je dobilo zlato, 25 % srebro, a 5 %, no moram napomeniti da diskvalificiranih nema.

  • Kome plasirate robu: med i proizvode od meda – gdje vam je tržište?

-Snalazimo se svakako, a najviše meda prodamo za vrijeme turističke sezone. Prošla godina je najlošija do sada po svemu. Puno problema imamo, ali puno smo ih i riješili, a to je jedna od zadaća Saveza.

  • Kome se trebaju obratiti nove udruge i pčelari i koja je poruka za kraj?

-Mogu se obratiti izravno u Savez pčelarskih udruga Splitsko dalmatinske županije ili bilo kojoj udruzi pčelara na našem području i dobit će tražene informacije

Svim poštovanim čitateljima Gospodarskog lista koji vole i kupuju med, poručujemo sljedeće: ako imate svoga zubara ili svoga doktora, pronađite i svoga pčelara i kupujte med od njega.

Prethodni članakNajčešće greške kod rezidbe voćaka
Sljedeći članakMuke po medu
Avatar
Ivan Marjanica, dipl.ing. pomorskog prometa, rođen 1956 u Trogiru, novinarstvom se bavi od 2002. godine. Uže područje su mu maslinarstvo i manifestacije vezane uz izvorne domaće proizvode. Rođen 30. srpnja 1956. u Trogiru. Osnovnu školu završio u Ljubitovici – jedno od mjesta bivše općine Trogir, a danas općine Seget. Srednju školu završio u Trogiru, gdje danas živi s obitelji (supruga, dva sina i jedna kćer). Završio u Splitu I. stupanj elektotehnike i kao inženjer geofizičke elektronike radio 27 godina u tvrtci „Brodospas – Split“. Diplomirao Pomorski menadžment i stekao zvanje: diplomirani inženjer pomorskog prometa. Od 2002. urednik u listu „ Kampanel“. A od 2004. dopisnik Glas Koncila s trogirskog područja, kao i dopisnik Gospodarskog lista i Agroglasa. Prati Sabatine, Noćnjake i druge maslinarske skupove i sve sajmove i manifestacije vezano uz izvorne domaće proizvode. Pisao je i za Novu Zemlju, te za Hrvatsko Slovo i Novu Zadrugu. Prati stručna predavanja o maslinovom ulju, vinu, bijelom luku i to primjenjuje u praksi kao osnivač zadruge Rašeljka. Organizator manifestacije Bakalarijada i promotor novih proizvoda na bazi češnjaka.