HUP Pčelinjak je jedna od rijetkih Udruga koja se već dugi niz godina bori za dozvolu urbanog pčelarstva u RH. Prateći pčelarstvo diljem svijeta došli smo do zaključka da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojoj nije dozvoljeno urbano pčelarstvo.

Činjenica je da problem urbanog pčelarenja pokušavamo riješiti na lokalnoj razini iako smo svjesni da to i nije baš najbolji put. Sve lokalne zajednice se pozivaju na Pravilnik o držanju pčela koji je još uvijek na snazi. On pak ima uporište u zakonu koji ne postoji već dulje od dvije godine. Ministarstvo poljoprivrede je na javno savjetovanje krajem prošle godine stavilo novi Pravilnik. Isti smo velikim naporima uspjeli srušiti te je prijedlog novog pravilnika povučen na doradu.

Novi pravilnik smo rušili jer imamo osjećaj da je pisan od strane osoba koje uopće ne poznaju materiju te je bio pun nebuloza. Prijedlog za dozvolu urbanog pčelarstva išao je na glasanje u Gradsku skupštinu Grada Zagreba te po ne znamo koji put nije prošao na glasanju. Vidimo iz medija da Prijatelji životinja likuju zbog toga. Iz izjava istih primjećujemo da i kod njih vlada neznanje po pitanju pčela i ostalih oprašivača. Putem medija smo već ponudili edukaciju kao i argumentirano sučeljavanje, međutim, nisu se na pozive ni očitovali, a još manje odazvali.

Školski pčelinjak na kampusu Borongaj – postavljen po svim pravilima struke (siguran i za ljude te za pčele)

Promjena mišljenja onih koji su podržavali prijedlog

Zanimljivo je da su u Gradskoj skupštini protiv ovog prijedloga glasale iste osobe koje su prošli puta u istoj situaciji podržavale prijedlog. Jedina je razlika što su sada stranka na vlasti, a onda su bili u oporbi. HUP Pčelinjak je prije nekoliko godina među građanima Grada Zagreba proveo anketu o urbanom pčelarstvu. Rezultat je da 80 % građana Grada Zagreba podržava dozvolu urbanog pčelarstva u Gradu Zagrebu. Prijatelji životinja prozivaju pčelare da ne vode brigu o ostalim pčelama pa i o solitarnim pčelama.

U pčelarskoj školi, koju svake godine organizira HUP Pčelinjak u suradnji s još nekim udrugama, imamo jednu posebnu cjelinu o solitarnim pčelama i ostalim oprašivačima. HUP Pčelinjak je u vrlo kratkom vremenu postala jedna od aktivnijih udruga u RH. Osim zalaganja za urbano pčelarstvo bavi se i raznim drugim aktivnostima i inicijativama. Već u nekoliko navrata tražili smo smanjenje PDV-a na med kao poljoprivredni proizvod. Za sada bezuspješno, ali ne odustajemo.

Unazad nekoliko godina zahvaljujući donacijama posadili smo više od 2000 sadnica medonosnog drveća diljem RH. U suradnji s Udrugom Pčelarstvo online iz Varaždina podigli pčelarsku službu na državnu razinu. Tako je već veći dio Hrvatske pokriven s pčelaskom službom, odnosno s dežurnim pčelarima koji izlaze na intervenciju po pozivu građana kad se pojavi odbjegli roj te neinvazivno, na siguran način za ljude i pčele isti uklanjaju. Svi dežurni pčelari su volonteri.

Brojne aktivnosti Udruge

Povodom svjetskog dana pčele godine 2021. organizirali smo izložbu fotografija pod nazivom “Pčela, cvijet i grad” i to pod pokroviteljstvom predsjednika europarlamenta. Prošle godine smo izradili interaktivnu kartu pojavnosti rojeva i lokacija pčelinjih zajednica u Gradu Zagrebu. Karte možete vidjeti i na

https://www.pcelinjak.hr/index.php/zbrinjavanje-rojeva-zagreb

Velika pažnja HUP Pčelinjak posvećena je mladima. Tako ove godine školsku zadrugu “Pčelinja školica” pri OŠ “Marije Jurić Zagorke” iz Dubrave u Zagrebu šaljemo na međunarodno natjecanje mladih pčelara do 16 godina u Sloveniju. Natjecanje je u organizaciji ICYB-a a o tome možete vidjeti na https://www.pcelinjak.hr/index.php/icyb
Sadnja medonosnih sadnica Udruge diljem RH

Osim s mladima, radimo i sa skupinama u nepovoljnom položaju. U zatvorima i kaznionicama provodimo projekte gdje zatvorenike osposobljavamo za zvanje pčelara i učimo ih radu u pčelinjaku. U tu svrhu do sada su postavljeni pčelinjaci u zatvoru u Gospiću i kaznionicama u Turopolju i Požegi. U kaznionici u Požegi imamo i žensku populaciju. Svakako valja napomenuti da je naš projekt “Naučimo pčelariti“ koji provodimo u kaznionicama i zatvorima ušao u uži izbor za nagradu inovativnih socijalnih projekata koje raspisuje zaklada SozialMarie iz Beča. Članstvo Udruge je u stalnom porastu i to nam je znak da smo na pravom putu te da dobro i kvalitetno radimo.