Česta tema pčelarskih razgovora su i pčelinje matice. To i nije baš jednostavna tema jer se grana na razne podteme od kvalitete, veličine, obilježavanja itd. Ovdje ćemo razraditi ukratko dvije teme – treba li obilježavati matice i kako ih obilježavati?

O potrebi obilježavanja matica razmišljanja pčelara se razlikuju. Neki kažu da za tim nema potrebe jer po količini i starosti legla te po ponašanju pčela vidi se je li matica prisutna u košnici. Moderan način pčelarenja zahtijeva drugačiji pristup ovom problemu. Sjetimo se biotehnoloških metoda suzbijanja varoe gdje je potrebno lako i brzo pronaći maticu kako bi je stavili u kavez ili izolator. Postoje pčelari koji su učili pčelariti u raznim ustanovama, radno-terapijskim i sličnim. Tamo se pčelarenje koristi i kao terapija i naučili su prakticirati pregled zajednice na način da se košnica ne smije zatvoriti dok se ne nađe matica, obilježena ili neobilježena. Ima li to smisla, osim terapijskog, ne znamo, no izgleda pomalo suludo. No, matice svakako treba obilježavati. Potrebno je voditi evidenciju o košnici i o svakoj matici posebno.

Obilježavanje matice

Zašto je potrebna evidencija?

Ako nabavljamo matice od registriranih uzgajivača matica, pomoću evidencije možemo vidjeti čije matice nama osobno više odgovaraju. S druge strane, ako proizvodimo matice za vlastite potrebe dobro je znati kvalitetu svake matice u pčelinjaku. Sve kako bi mogli odabrati najbolji genski materijal za naše potrebe. Kod obilježenih matica puno lakše uočavamo je li se zajednica izrojila, je li je došlo do tihe izmjene i sl.

2021. godine je bilo svakakvih neobjašnjivih slučajeva s maticama. Tko nije imao obilježene matice imao je puno muka da shvati što se događa u pojedinoj košnici.

Budući da se uvijek oslanjamo na struku i znanost, trenutno postoje nastojanja da se matica obilježava posebnim magnetićima kako bi je pomoću skenera vrlo brzo i lako mogli naći u košnici, a radi se i na obilježavanju matica s bar kodom gdje bi kod očitanja bar koda dobili odmah cijelu njenu povijest.

Nedovoljno iskusni pčelari mogu vježbati na trutovima

Kako obilježavati pčelinje matice?

Ovdje postoji čitav niz dostupnih sredstava i alata kao pomoć, a mogu se naći u svim pčelarskim trgovinama ili na pčelarskim sajmovima. Svaki pčelar treba izabrati onaj način koji mu je najjednostavniji. Primjerice, postoji cilindar za obilježavanje matice u kombinaciji s flomasterom. Obilježavati se može i bez cilindra. Savjetujemo pčelarima da isprobaju više načina i izaberu onaj koji im zadaje najmanje muke i koji je najbrži.

Za treniranje i eksperimentiranje savjetujemo upotrebu trutova. Kad se na trutovima dovoljno izvježbamo onda prelazimo na matice. Treba voditi brigu da trutove obilježavamo nekom neutralnom bojom ili da ih ne vraćamo u košnice kako nam poslije ne bi radili pomutnju. Uvijek se dobro konzultirati i s drugim pčelarima i pitati ih za savjet. U konačnici, način obilježavanja i nije toliko bitan, ali bi matica trebala biti označena.

Izvor: Gospodarski kalendar