Kad se odabiru jaja za nasad valja znati da nikad nismo sigurni jesu li sva oplođena. I uz idealne uvjete inkubacije neće se iz svih jaja izvaliti pilići. Procjenjuje se da je samo 90 posto ili manje inkubiranih jaja plodno.

Za vrijeme inkubacije jaja se moraju pregledati pomoću posebne svjetiljke koja se zove ovoskop, kako bi se uklonila sva neoplođena i ona s mrtvim embrijima, te tako povećali izgledi da se iz preostalih jaja uspješno izvale pilići. U prošlosti se to radilo sa svijećom ili petrolejkom, pa odatle dolazi naziv u starim peradarskim knjigama svijećenje i lampiranje jaja.

Inkubator se ne smije otvarati prva tri dana inkubacije jer tada su jaja vrlo osjetljiva. Tek nakon petog dana inkubacije ona se mogu prvi put pregledati. Idealno vrijeme je oko sedmog dana. U ovom trenutku oplođena jaja mogu se lako prepoznati po tamnoj točkici u sredini, okruženoj finim krvnim žilicama, nalik na paukovu mrežu. Neoplođena jaja nemaju takvu ‘paukovu mrežu’. Nakon pregleda jaje treba pažljivo vratiti u inkubator. Snažna trešnja ili udarac sada bi usmrtili embrij.

Stoga bi se jaja trebala ovoskopirati samo dva do tri puta tijekom inkubacije. Također, treba izbjegavati dugotrajno hlađenje jer bi jaka kolebanja temperature također mogla naštetiti vrlo osjetljivom zametku. Kratkotrajno hlađenje koje traje manje od deset minuta ne smeta razvoju embrija. Ovoskopija se uvijek radi u zamračenoj prostoriji. Ni uz najbolju volju, na dnevnom ili umjetnom svjetlu, nijedno jaje za valenje ne može se detaljno pregledati.

Jaje se postavi vrhom prema dolje na gumeni rub uključene svjetiljke koja je opremljena led diodama jer one ne porizvode toplinu koja bi mogla naškoditi rastućem embriju. Nekad su ovoskopi imali običnu žarulju sa žarnom niti koja se znala poprilično zagrijati, tako da bi se oplođeno jaje, ako je osvjetljavanje trajalo malo duže, pregrijalo i zdravi embrij često uginuo. Međutim i stari ovoskopi također se mogu naknadno opremiti led žaruljama. Jaja s bijelom ili svjetlijom bojom ljuske lakše se ovoskopiraju nego ona s debelom, tamnom ili točkastom ljuskom. To se najbolje vidi na primjeru purećih, biserkinih, prepeličjih i pačjih jaja, te kod nekih kokošjih pasmina (marans, welsummer, araucana), koja zahtijevaju ovoskop s jačim izvorom svjetlosti uz odgovarajuće zatamnjivanje.

Neoplođena jaja kao i ona s uginulim zametcima moraju se nakon pregleda ukloniti iz inkubatora. Neoplođeno jaje izgleda potpuno homogeno i bez ikakve strukture. Mrtvi embrij se može prepoznati po tome što jaje pokazuje veću crnu točku ili krvavi prsten, ili tamnu mrlju sasušenu na unutrašnjosti ljuske. Ako se embrij dalje ne razvija, krvni sustav blijedi i jaje više ne tamni. Krvavi prsten ukazuje na proces bakterijske truleži u jajetu, a crna mrlja je nakupina aglomerirane krvi.

Faze razvoja od zametka do pileta
Svjetlost i jaja na ovoskopu

Naknadni pregled jaja

Drugi pregled jaja preporučuje se tijekom četrnaestoga dana inkubacije u prostoriji koja ima stabilnu temperaturu. U ovom razdoblju jasno se razabiru konture pilića, a osoba s velikim iskustvom može vidjeti otkucaje srca. Ako se zametak dobro razvija i raste onda zauzima veliki dio sadržaja jajeta. Sada se trebaju ukloniti iz inkubatora jaja s mrtvim zamecima jer ona često pucaju i kontaminiraju ostala jaja. Treći pregled obavlja se osamnaestog dana inkubacije kako biste bili sigurni da je s pilićima sve u redu. Ako pogledate u oštri kut jajeta, i ne vidite svijetlu točku, to znači da se embrij pravilno razvija.

Ako vidite prazninu, onda s njim nešto nije u redu i ne razvija se kako treba. Možda se neće izvaliti ili neće moći to učiniti samostalno. Kako se zametak nastavlja razvijati, jaje sve više tamni, i na kraju ono postaje potpuno potamnjelo s mjehurićem zraka koji se u većini slučajeva nalazi na tupom kraju jajeta. Kad su u pitanju kokoši onda se inkubator ne smije otvarati od devetnaestog dana inkubacije, odnosno tri dana prije izračunatog vremena valenja, inače će vlaga biti izgubljena. S druge strane, jaja se od ovog trenutka ne smiju pomicati jer se pilići orijentiraju na temelju položaja jajeta i za to vrijeme se okreću u optimalan položaj za valenje. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje