Na otoku Hvaru sam primjetio iznimno male komarce, no netko mi je rekao da su to papatači, pa me zanima što su papatači i odakle potječu?

ODGOVOR

Papatači su kukci koji pripadaju redu muha, dvokrilaca iz porodice Psychodidae. To su sitni, komarcima slični, krilati kukci, žućkaste boje i pokriveni gustim dugačkim dlačicama. Prvenstveno su poznati kao vektor parazitske bolesti lišmanioze, koja je endemična u zemljama tropskog, suptropskog i umjerenog pojasa, što uključuje jug Europe i Mediteran. U Hrvatskoj je bolest prisutna u najjužnijim županijama i najčešće se manifestira kao kožna lišmanioza, dok je teži oblik bolesti u Hrvatskoj vrlo rijedak. Osim kod ljudi, bolest predstavlja poseban problem kod pasa.

Lišmanioza je uzrokovana jednostaničnim parazitima, bičašima roda Leishmania, koji se nalaze u krvi zaraženih ljudi i životinja te ih papatači usišu hraneći se krvlju domaćina i prenose ubodom na zdrave ljude i životinje. Mužjaci papatača hrane se isključivo biljnim sokovima, dok samo ženke sišu krv i time šire bolest. Papatači obitavaju na tamnim i vlažnim područjima kao što su podrumi, šume, špilje ili pseće kućice. U našem podneblju, sezona papatača traje od svibnja do kraja listopada i tada su najčešće aktivni u noćnim satima. Postoji bojazan da bi s globalnim zatopljenjem moglo doći do povećane geografske rasprostranjenosti i produljenja sezone papatača, što bi bitno utjecalo i na povećanu pojavnost ozbiljnih bolesti koje ovaj kukac-vektor prenosi.