Na području Promina imam iskopane rupe razmaka 6 metara (istok-zapad) za sadnju 20 bajama u jednom redu te vas molim za savjet koje sorte uzeti i koji raspored sadnje zbog oprašivanja?
Sadne rupe su iskopane na dobar razmak. Na navedenom području treba posaditi sorte kasnije cvatnje i to: glavna sorta Ferragnez, a oprašivači Ferraduel, Tuono ili Texas, ovisno što se nudi na tržištu. U pravilu oprašivača treba biti 10 % od ukupnog broja sadnica. Kako vi sadite u red potrebno je više oprašivača, tj. svako 4 stablo. Veći broj sorata u nasadu je preporučljiv zbog boljeg oprašivanja. Za napomenu, navedena glavna sorta kao i oprašivači visoko rodne su sorte s kvalitetnom jezgrom, a to se može postići samo ako provodite sve agrotehničke mjere.

doc. dr. sc. Mira RADUNIĆ

Prethodni članakKoje sorte voća odabrati?
Sljedeći članakIzmještavanje cijevi od vodovoda
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.