Čuo sam da se u posljednje vrijeme osim drvenastih kultura cijepe i presadnice određenih vrsta povrća, zanima me o kojim vrstama povrća se radi i kakav je postupak?


Tehnika cijepljenja, dugo poznata i raširena u proizvodnji voćnih i loznih sadnica, zadnjih se dvadesetak godina komercijalno sve više koristi i u proizvodnji presadnica povrća. Od povrća cijepljenje se komercijalno najviše koristi kod presadnica lubenica i rajčica, a sve se više razvija i kod drugih vrsta kao što su paprika, patlidžan, dinje i krastavci.


Slično kao i kod drvenastih poljoprivrednih kultura cijepljenjem se regulira bujnost nadzemnog dijela biljke, a jače razvijen korjenov sustav osigurava bolju opskrbu biljaka vodom i hranjivim tvarima te povećava tolerantnost na biljne patogene akumulirane u tlu. Također, korijen podloga manje je osjetljiv na zaslanjenost tla uvjetovanu dogogodišnjom uporabom samo mineralnih gnojiva te navodnjavanjem nekvalitetnom vodom.

Cijepljene presadnice koriste se u svim vidovima povrćarske proizvodnje kako u uzgoju u zaštićenim prostorima na tlu i hidroponskim načinom tako i na otvorenom. Cijepljene su presadnice posebno prihvatljive u ekološkoj proizvodnji jer smanjuju potrebe za primjenom zaštitnih sredstava u suzbijanju bolesti i štetnika. U cijepljenju presadnica rajčice uglavnom se rabe dvije tehnike, tehnika bočnog i vršnog cijepljenja.