Zanima me mogućnost kupnje yacona za uzgoj. Znate li gdje mogu nabaviti lukovice yacona u Hrvatskoj?


Yacon (Smallanthus sonchifolius) je zeljasta trajnica porijeklom iz Južne Amerike (područje Anda) gdje se uzgaja već tisućama godina, a najčešće u privatnim vrtovima. U Hrvatskoj se yacon slobodno smije uzgajati od 2014. godine. Biljka stvara gomolje, od kojih se jedni koriste za daljnje razmnožavanje – dobivanje presadnica, a drugi se konzumiraju. Yacon je biljka koja uspijeva na različitim tipovima tala, ali je izuzetno osjetljiva na mraz. Na temperaturi ispod 10 oC mu prestaje rast. Pri temperaturi od -1 oC smrzava cijela biljka, dok na -4 do -7 oC smrzavaju i gomolji. Za uzgoj yacona idealan je uzgoj u plasteniku, no moguće ga je uzgojiti sadnjom gomolja na otvoreno čim prestane opasnost od kasnog mraza (10. svibanj).

Siguran znak za vađenje gomolja je kad nadzemni dio polegne nakon prvog mraza. Prilikom vađenja gomolja treba biti što nježniji jer lako pucaju, pa su gomolji s oštećenjima podložniji truleži i plijesni. Važno je znati kako za konzumaciju gomolja treba pričekati bar 3 tjedna nakon vađenja. Naime, u tom se razdoblju, uz prisutstvo svjetlosti, povećava njegova prirodna slatkoća (koncentracija fruktooligosaharida). Gomolje yacona nazivaju još i „zemljana kruška“ jer njegov izvanredan slatkast okus podsjeća na krušku. Oblik gomolja je najčešće izdužen (sličan batatu). Postoje kultivari s bijelom, ljubičastom pokožicom, te boja mesa od krem, narančaste, crvene i ljubičaste. Prinos mu varira ovisno o godini, navodnjavanju i klimi. Tako će na Mediteranu uz navodnjavanje dati veći prinos, a i razlog je duža vegetacijska sezona i mala vjerojatnost pojave mraza.

Dobiveni podaci s kontinentalnog područja su 2,5 do čak 10 kg gomolja po biljci. Sadnice yacona možete nabaviti u tvrtki Šulog d.o.o. (Krapinska 12, 10298 Bistra, Krapinsko- zagorska županija ) koja se bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća. Cijena jedne sadnice iznosi 50 kn. Kontakt telefon 01 33 12 582, mob. 098 412 632, e-mail: sulog@zg.tcom.hr, web stranica /www.exotic-king.com. Gomolje yacona za jelo možete nabaviti preko OPG-a Kostanjevac (Varaždin) koji imaju registriran uzgoj yacona i čičoke. Gomolje za jelo moguće je kupiti od sredine studenog 2016. Kontakt: Mladen Kostanjevac, mkos@gmail.com

Prethodni članakAgencija za plaćanja započela s izdavanjem ugovora za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala
Sljedeći članakSljedeći tjedan započinje isplata izravne potpore poljoprivrednicima
Gabrijela Vrbetić, mag. ing. agr.
Magistra inženjerka hortikulture, stručna je suradnica Gospodarskog lista i član je Hrvatskog botaničkog društva (HboD). Rođena je 1986. godine. Diplomski studij završava 2011. godine obranom diplomskog rada na temu „Ukorjenjivanje reznica Juniperus squamata 'Blue Star'“,a preddiplomski završnim radom „Plutajući sustav u uzgoju lisnatog povrća“ U periodu od 10.2010. – 01.2011. godine odlazi na stručnu praksu na Agronomski fakultet u Ateni (Grčka), gdje je radila kao tehnolog u hidroponskom uzgoju jagoda na kamenoj vuni. Od 06.2012. – 05.2013. godine radi kao asistent na Zavodu za poljoprivrednu botaniku na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao koautor sudjeluje na simpoziju; 4. Hrvatski botanički kongres (Ljekovite i otrovne biljne vrste Plešivičkog prigorja (SZ Hrvatska), 2013.) Njen tim je 2010. godine osvojio 1. mjesto na natjecanju Case Study Competition za rješavanje poslovnog slučaja „Agregati oko nas“ tvrtke Holcim d.o.o. te nastavlja raditi kod njih na projektu „Holcim Agrocal“ (05. – 09.2011.). Član je Hrvatskog botaničkog društva (HBoD).