Posadila sam šparoge, a živim u kontinentalnoj Hrvatskoj, Pa me zanima hoće li uspjeti rasti? Koliko je vrijeme klijanja, odnosno nicanja?


Sjeme šparoge sporo klija, a minimalna temperatura klijanja je 15 ºC. Pri minimalnim temperaturama do nicanja može proći do 6 tjedana. Nicanje se može pospješiti namakanjem sjemena kroz 4 do 5 dana u toploj vodi (29 do 32 ºC). Pri temperaturi iznad 25oC nicanje može početi za 10 do 12 dana. Za rast i razvoj optimalne su temperature između 12 i 26 ºC. Moguć je uzgoj i iz presadnica uzgojenih u zaštićenom prostoru, kada su pri srednjoj temperaturi od 18 ºC presadnice spremne za sadnju, za oko 90 dana.

Obzirom na navedene temperature, može se zaključiti da je uzgoj šparoge u kontinentalnoj Hrvatskoj moguć. Šparoga je trajnica i svake godine, nastupanjem nepovoljnih uvjeta, nadzemni organi odumiru i biljka ulazi u mirovanje. Redove je u jesen dobro nagrnuti rahlim tlom ili zrelim stajskim gnojem kako bi se umanjila mogućnost smrzavanja. Budući da se zbog obnavljanja mesnatog korijenja cijeli podanak postupno diže prema površini tla, nagrtanje je neophodno. Nakon razdoblja mirovanja zimi, novi izboji počinju tjerati kad se tlo na 10 cm dubine ugrije na 10 do 12 ºC.

Prethodni članakSmije li se koristiti lišće oraha u kompostu?
Sljedeći članakKako koristiti pepeo u vrtu i domu
izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
Docent na Agronomskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: zaštićeni prostori (plastenici i staklenici), konvencionalni i hidroponski uzgoj povrća u zaštićenim prostorima. Božidar Benko rođen je 1977. Dodiplomski studij završava 2001. godine. Iste godine se zapošljava kao znanstveni novak u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Kao suradnik, sudjeluje u znanstvenim i stručnim projektima vezanima za hidroponski uzgoj povrća. Magistarski rad je obranio 2005., a doktorsku disertaciju 2009. godine. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2012. godine. Koordinator je četiri modula na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim mentorstvom dosad je izrađeno i obranjeno 40 diplomskih i završnih radova. Aktivno je sudjelovao na osamnaest međunarodnih i tri nacionalna znanstvena skupa, s cjelovitim radovima ili njihovim sažecima, a dosad je kao autor i koautor objavio 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Član je International Society for Horticultural Science, Znanstveno se usavršavao na Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM-MAIB), a stručno u Izraelu.