Susjed u svom dvorištu uz među s mojom nekretninom ima kavez u kojem uzgaja pse. U tom se prostoru nalazi od 4 do 10 pasa različite dobi. Iz kaveza se širi nesnosan smrad. Kada obrađujem svoju nekretninu uz taj kavez psi laju, pokušavaju napasti, plaše me. Usmeno sam upozorio susjeda, ali se on na moja upozorenja oglušuje. Živim u gradskoj zoni.
Vlasnici su dužni životinje držati u skladu s propisima o zaštiti životinja, veterinarstvu, javnom redu i miru. Propisima je zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi. Jedan od propisa koji regulira postupanje prema životinjama je Zakon o zaštiti životinja, koji određuje na koji se način mogu držati životinje, pa tako i kućni ljubimci, i koje su kazne za nepridržavanje zakona. Općine i gradovi donose svoje Odluke kojima određuju način postupanja prema kućnim ljubimcima odnosno životinjama. Postupanje susjeda možete prijaviti veterinarskom inspektoru i komunalnom redaru koji trebaju izaći na lice mjesta i provjeriti u kakvim uvjetima žive psi. Ako je potrebno pokrenut će postupak protiv vlasnika tih pasa. Postoji i mogućnost da kod nadležnog suda pokrenete postupak protiv susjeda, ali je to skuplja i duža opcija.

D.S., dipl.iur.

Prethodni članakProdaja stana bez pristanka odgovornih
Sljedeći članakFizička osoba i domaća radinost
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.