Automobil je udario mačku koja je izletjela na cestu ispred moje kuće i nisam bio siguran je li riječ o mojoj mački. Na automobilu je nastala šteta, polomljeni branik. Vozač je rekao da moramo platiti nastalu štetu i otišao. Iste večeri se naša mačka vratila kući, pa me zanima je li imao pravo tražiti odštetu za nastalu štetu, te kako postupiti u takvim slučajevima, jer mačke ipak nisu uvijek vezane uz okućnicu, te često prelaze cestu?
Obzirom da nije bilo sigurno je li štetu prouzročila tuđa ili vaša mačka, nemate obvezu naknade štete, jer osoba koja bi od vas tražila naknadu štete na vozilu morala bi dokazati da se stvarno radi o mački koja je vaše vlasništvo. Za razliku od kućnih ljubimaca, upućujemo na situaciju glede divljači gdje dolazi do primjene odredbi Zakona o lovstvu i Zakona o javnim cestama. Naime, odgovornost za nastalu štetu na vozilu snosi vozač, ako nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti, tako da može pravovremeno postupiti po prometnom pravilu ili znaku, a u protivnom pravna osoba koja gospodari prometnicom na kojoj je šteta nastala. Iznimno od ove odredbe štetu snosi ovlaštenik prava lova, ako je šteta uvjetovana obavljanjem skupnog lova. Stoga, odgovornost za štetu koju na javnoj cesti osobama ili na vozilu prouzroči divljač snosi vozač, ako nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti i nije postupao po prometnom pravilu ili znaku, osoba ovlaštena upravljati javnom cestom, te osoba koja gospodari lovištem u skladu s propisima koji uređuju lovstvo, u ostalim slučajevima.

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakIzvlaštenje po zakonu
Sljedeći članakSorte jabuka za hobiste
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.