""Postoje sorte koje su idealne za okućnice i hobi uzgoj, koje nije potrebno toliko prskati i koje traže samo malo više pažnje, a daju puno. Nije nužno prskati sve sorte svake godine „milijun“ puta, posebno ne za osobnu uporabu. Ove godine koja lagano završava, čak i sorte koje se inače prskaju desetak puta, radi vrućeg ljeta trebalo je prskati tek u nekoliko navrata kod najvećeg pritiska bolesti, odnosno kiše i eventualno štetnika. Naravno da to ovisi i o lokalitetu, ali za većinu krajeva u Hrvatskoj zaštita nije bila toliki problem, tamo gdje nije bilo tuče.

Zaštitu većine sorata za hobiste moguće je riješiti s 2-3 jednostavnih prskanja, u petom i šestom mjesecu, kontaktnim preparatima, posebno za ranije sorte, a ako je povoljna godina čak ni to nije nužno za otpornije sorte. Naime, koja točkica fuzikladija nije toliki problem za osobnu uporabu i skladištenje. Naravno da se to ne podrazumijeva za plantažne uzgoje za prodaju. Sve ove sorte autor ima u vlastitom voćnjaku, više od desetak godina tako da im zna sve vrline i sve mane

Bjeličnik (Yellow Transparent)

""

Ova sorta sazrijeva krajem lipnja i u prvoj dekadi srpnja, od 25.6. do 10.07. Dobro rađa, a oprašuje se drugim ranocvjetnim sortama. Stablo nije bujnog rasta. Čak i na bujnim podlogama stablo nije veliko. Plod je srednje krupnoće, težine od 110 do 160 g i okruglastog oblika. Pokožica je blijedo žuta do slamnato žuta, a po površini su gusto raspoređene svijetlozelene točkice. Meso ploda je srednje sočno, ugodnog kiselkastog i osvježavajućeg okusa. Može se čuvati 8 do 10 dana. Jedna je od najranijih sorata i idealna sorta za cider, te kolače.

Starkova rana (Stark Earliest)

""

Ljetna sorta, dozrijeva u našim uvjetima oko 15. srpnja do 10. kolovoza. Pravilnom berbom rok dozrijevanja se bez teškoća produžuje na mjesec dana. Podrijetlom je iz SAD-a. U proizvodnji je od 1944. godine, diploidna je sorta koja rano cvate. Dobri oprašivači su Jonathan, J. Grieve, Golden delicious i Idared. Stablo je umjereno bujno i snažno, rano ulazi u rod te rađa obilno i redovito. Stablo je relativno jednostavno za održavanje jer nema tendenciju okomitog rasta. Plod je srednje krupan, od 150 do 180 g težine, okruglast, nešto širi nego duži. Pokožica je glatka, sjajna i blijedozelene, a sa sunčane strane ružičastocrvenkaste boje najčešće u obliku pruga. Meso je bijelo sa žućkastom nijansom, srednje čvrsto, blago kiselkasto, jako sočno i ukusno. Kvaliteta ploda je vrlo dobra. Može se čuvati 2-3 tjedna. Jako zahvalna sorta, a kao rana sorta, isto kao i bjeličnik, može uspjeti i bez tretiranja protiv bolesti. Ipak preporuka je provesti prvo tretiranje protiv savijača jabuke!

Gala

""

Diploidna sorta podrijetlom s Novog Zelanda. Nastala je križanjem roditeljskih sorata Kidd’s orange red × Golden delicious. U proizvodnji je od 1965. godine. Stablo je bujno i potrebna je jača rezidba, a osjetljiva je i na krastavost. Sazrijeva početkom 9. mjeseca, a u sušnijim godinama krajem 8. mjeseca, te rano i obilno rodi, a cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Golden delicious, Delicious, Granny Smith, Jonathan i Fuji. Potrebno je spomenuti da crveni mutanti ove sorte (Galaxy, Royal Gala, Regal Gala, Imperial Gala) cvjetaju u isto vrijeme, ali se međusobno ne oprašuju. Plodovi imaju izduženo koničan oblik, mogu biti sitne do srednje veličine. Temeljna boja pokožice ploda je žuta koja na sunčanoj strani prelazi u sekundarnu narančastocrvenu koja prekriva do 50 % površine. Postoje klonovi koji su 100 % crveni. Meso je kremaste boje, sitnozrnaste strukture, hrskavo, slatko i sočno s izvrsnom teksturom i visokom kvalitetom kakvu preferiraju izbirljivi sladokusci. Zbog veličine plodova, tanke kožice i blagog okusa, predstavlja pravi izbor za djecu. Čuva se dobro i nije pretjerano osjetljiva na gorke pjege i skald. Zahvalna je sorta, postoji veliki broj klonova raznih boja i oblika obojenja. Nedostatak je manjak kiselina i eventualna ranija berba krajem osmog mjeseca u sušnijim godinama. Isto tako sorta je poprilično osjetljiva na fuzikladij, odnosno krastavost plodova te je ipak nužno obaviti nekoliko prskanja. Rodi obilno i nužno je prorjeđivanje. Međutim, kome odgovara slatka, kristal hrskava i crvena jabuka, idealan je izbor.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMačka izazvala nesreću, tko odgovara?
Sljedeći članakPoticaji za kokoši nesilice i opremu
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.