""

Postoje sorte jabuka koje su idealne za okućnice i hobi uzgoj, koje nije potrebno toliko prskati i koje traže samo malo više pažnje, a daju puno. Nije nužno prskati sve sorte jabuka svake godine „milijun“ puta, posebno ne za osobnu uporabu. Ove godine koja lagano završava, čak i sorte jabuka koje se inače prskaju desetak puta, radi vrućeg ljeta trebalo je prskati tek u nekoliko navrata kod najvećeg pritiska bolesti, odnosno kiše i eventualno štetnika. Naravno da to ovisi i o lokalitetu, ali za većinu krajeva u Hrvatskoj zaštita nije bila toliki problem, tamo gdje nije bilo tuče.

Zaštitu većine sorata jabuka za hobiste moguće je riješiti s 2-3 jednostavnih prskanja, u petom i šestom mjesecu, kontaktnim preparatima, posebno za ranije sorte, a ako je povoljna godina čak ni to nije nužno za otpornije sorte. Naime, koja točkica fuzikladija nije toliki problem za osobnu uporabu i skladištenje. Naravno da se to ne podrazumijeva za plantažne uzgoje za prodaju. Sve ove sorte autor ima u vlastitom voćnjaku, više od desetak godina tako da im zna sve vrline i sve mane

Sorte jabuka – Bjeličnik (Yellow Transparent)

""

Ove sorte jabuka sazrijevaju krajem lipnja i u prvoj dekadi srpnja, od 25.6. do 10.07. Dobro rađa, a oprašuje se drugim ranocvjetnim sortama. Stablo nije bujnog rasta. Čak i na bujnim podlogama stablo nije veliko. Plod je srednje krupnoće, težine od 110 do 160 g i okruglastog oblika. Pokožica je blijedo žuta do slamnato žuta, a po površini su gusto raspoređene svijetlozelene točkice. Meso ploda je srednje sočno, ugodnog kiselkastog i osvježavajućeg okusa. Može se čuvati 8 do 10 dana. Jedna je od najranijih sorata i idealna sorta za cider, te kolače.

Starkova rana (Stark Earliest)

""

Ljetne sorte jabuka, dozrijevaju u našim uvjetima oko 15. srpnja do 10. kolovoza. Pravilnom berbom rok dozrijevanja se bez teškoća produžuje na mjesec dana. Podrijetlom je iz SAD-a. U proizvodnji je od 1944. godine, diploidna je sorta koja rano cvate. Dobri oprašivači su Jonathan, J. Grieve, Golden delicious i Idared. Stablo je umjereno bujno i snažno, rano ulazi u rod te rađa obilno i redovito. Stablo je relativno jednostavno za održavanje jer nema tendenciju okomitog rasta.

Plod je srednje krupan, od 150 do 180 g težine, okruglast, nešto širi nego duži. Pokožica je glatka, sjajna i blijedozelene, a sa sunčane strane ružičastocrvenkaste boje najčešće u obliku pruga. Meso je bijelo sa žućkastom nijansom, srednje čvrsto, blago kiselkasto, jako sočno i ukusno. Kvaliteta ploda je vrlo dobra. Može se čuvati 2-3 tjedna. Jako zahvalna sorta, a kao rana sorta, isto kao i bjeličnik, može uspjeti i bez tretiranja protiv bolesti. Ipak preporuka je provesti prvo tretiranje protiv savijača jabuke!

Gala

""

Diploidne sorte jabuka podrijetlom s Novog Zelanda. Nastale križanjem roditeljskih sorata Kidd’s orange red × Golden delicious. U proizvodnji je od 1965. godine. Stablo je bujno i potrebna je jača rezidba, a osjetljiva je i na krastavost. Sazrijeva početkom 9. mjeseca, a u sušnijim godinama krajem 8. mjeseca, te rano i obilno rodi, a cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Golden delicious, Delicious, Granny Smith, Jonathan i Fuji. Potrebno je spomenuti da crveni mutanti ove sorte (Galaxy, Royal Gala, Regal Gala, Imperial Gala) cvjetaju u isto vrijeme, ali se međusobno ne oprašuju.

Plodovi imaju izduženo koničan oblik, mogu biti sitne do srednje veličine. Temeljna boja pokožice ploda je žuta koja na sunčanoj strani prelazi u sekundarnu narančastocrvenu koja prekriva do 50 % površine. Postoje klonovi koji su 100 % crveni. Meso je kremaste boje, sitnozrnaste strukture, hrskavo, slatko i sočno s izvrsnom teksturom i visokom kvalitetom kakvu preferiraju izbirljivi sladokusci. Zbog veličine plodova, tanke kožice i blagog okusa, predstavlja pravi izbor za djecu.

Čuva se dobro i nije pretjerano osjetljiva na gorke pjege i skald. Zahvalna je sorta, postoji veliki broj klonova raznih boja i oblika obojenja. Nedostatak je manjak kiselina i eventualna ranija berba krajem osmog mjeseca u sušnijim godinama. Isto tako sorta je poprilično osjetljiva na fuzikladij, odnosno krastavost plodova te je ipak nužno obaviti nekoliko prskanja. Rodi obilno i nužno je prorjeđivanje. Međutim, kome odgovara slatka, kristal hrskava i crvena jabuka, idealan je izbor.

Prethodni članakMačka izazvala nesreću, tko odgovara?
Sljedeći članakPoticaji za kokoši nesilice i opremu
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.