Na kraju ljeta trešnja se počela sušiti, grana s jedne strane je odumrla, listovi su požutjeli i posušili se, što bi trebalo učiniti ubuduće?
Žućenje i prijevremeno otpadanje lišća sa sitnim točkicama može biti uzrok promjena karakterističnih za kozičavost trešnje. Ali, ako se suši neka grana tome je uzrok nešto drugo. Moguće se tijekom cvatnje zarazila monilijom, pa se naknadno suši ili je uzrok nešto drugo (za sigurniju bi dijagnozu trebali poslati sliku). Osušenu granu svakako treba odrezati, a ranu premazati posebnom pastom (npr. Cambisan i sl.).

mr.sc. Milorad ŠUBIĆ

Prethodni članakKako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?
Sljedeći članakRezultati kontrole jaja na tržištu – zdravstvena ispravnost neupitna
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.