Kada početi s rezidbom vinograda starog četiri godine, kad su klimatski uvjeti povoljni, tj. topli su dani? Radi se o Moslavačkoj županiji.


Ukoliko se radi o manjem nasadu, preporuka je nevezana uz starost nasada. Treba pričekati s rezidbom koliko god je to moguće, tj. do sredine ožujka. Ukoliko nastane toplo vrijeme moguće je da će doći do početka kolanja sokova rano u ožujku. U tom slučaju kod ranije orezanih vinograda pupanje će nastupati ranije (manji broj pupova koji su pod većim pritiskom sokova, manja mogućnost suzenja jer su rane od rezova već zatvorene – suzenje nije negativno jer se tako smanjuje pritisak soka na pupove), a time postoji i veća opasnost od stradavanja u slučaju mrazeva koji nisu rijetkost u ožujku.

Prethodni članakImamo li strategiju hrvatske poljoprivrede?
Sljedeći članakMongolske trešnje i mongolske borovnice
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.