Vrijeme je uživanja u plodovima jagoda. Kako mogu napraviti liker od jagoda za sebe i ukućane?


Sastojci: 50 – 60 dag zrelih, što manjih vrtnih ili šumskih jagoda, 1/2 žličice mljevenog korijandera, 1/2 žličice limunske ki seline (u prahu), 0,7 l žitne rakije ili votke, ili 70 %-tnog alkohola, 20 dag šećera otop ljenoga u 75 ml vode. Jagode očistite, izrežite sva nagnječena i oštećena mjesta i dobro operite u hlad noj vodi. Narežite na komadiće, stavite u zdjelu, posipajte korijanderom i zalijte žitnom rakijom, votkom ili čistim alkoholom iz ljekarne. Dobro pokriveno ostavite 2-3 tjedna na sobnoj temperaturi da alkohol iz jagoda izvuče svu aromu. Povremeno dobro promiješajte. Jagode će postupno izgubiti prirodnu boju. Procijedite i dodajte šećer otopljen u vodi. Dobro promiješajte. Liker ostavite da se tijekom noći izbi stri, zatim još jednom procijedite i ulijte u boce. Dobro je ako stoji još dva do tri tjed na u podrumu ili na sličnom tamnijem i hladnijem mjestu.

Prethodni članakKako otkloniti divlji suncokret s njive?
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede podržava usvajanje akta Europske komisije kojim se proizvođačima terana omogućava daljnje korištenje naziva te vinske sorte
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.