""

Sponzorirani prilog

Danas su bakreni fungicidi važan dio programa zaštite brojnih poljoprivrednih kultura diljem svijeta. Vrlo je važno njihovo korištenje za suzbijanje plamenjače, pjegavosti i ostalih bolesti vinove loze i drugih kultura. Zbog globalnog zagađenja tla teškim metalima, pa i ostacima bakra iz biljne proizvodnje, prisutan je trend smanjenja dozvoljene količine bakra po jedinici površine u jednoj proizvodnoj sezoni. Zbog toga se sve manje koriste stare formulacije i bakreni pripravci koji su primjenjivani u visokim dozama, te su se ispirali u tlo u velikim količinama. NEORAM WG je suvremeni bakreni proizvod u obliku granula. Doza mu je značajno smanjena (čak do 40%) u odnosu na starije pripravke na bazi bakrenog oksiklorida, a svojstva su mu značajno poboljšana. Zbog poboljšanih svojstava naročito se koristi u zaštiti kvalitetnih sorata vinove loze, a posebno je važna njegova primjena u maslinarstvu. Koristi se i za suzbijanje paunovog oka na maslini u svim tretiranjima, zbog kratke karence i ima dozvolu za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

""

Dvostruko manja cijena prskanja

NEORAM WG se koristi u znatno manjoj dozi od starih bakrenih fungicida, a cijena prskanja je i dvostruko manja od cijene prskanja starim fungicidima. Koristi se u manjoj dozi od ostalih bakrenih fungicida, a rezultati primjene su znatno bolji. Primjerice, 1 kg fungicida NEORAM dovoljan je za pripremu 400 litara otopine. Osim znatno kvalitetnije zaštite, korištenjem NEORAMA značajno se štedi novac i smanjuje onečišćenje okoliša.

NEORAM WG je i naša preporuka za obavljanje zimskog prskanja kojim suzbijamo sve vrste uzročnika biljnih bolesti, a ako se bakru doda i neko od dostupnih mineralnih ulja, uspješno će se suzbiti i prezimljujući oblici štetnih kukaca. Od bolesti, pravovremenim zimskim prskanjem smanjujemo mogućnost zaraza monilijom, pepelnicom, nekim vrstama hrđa, dok vinovu lozu preventivno štitimo od crne pjegavosti.

Široka primjena

Treba spomenuti i vrlo široku registraciju pripravka NEORAM WG: osim u trajnim nasadima (vinova loza, voćke, maslina i agrumi), NEORAM WG ima dozvolu za korištenje u povrću, te u ratarskim kulturama. Ovdje je osobito važno istaknuti da NEORAM WG ima registraciju u šećernoj repi za suzbijanje pjegavosti lista (cerkospora). Za sada je izuzetno važno upozoriti sve proizvođače da je upravo zimsko ili tzv. plavo prskanje prva i osnovna mjera u zaštitnim programima voćaka i vinove loze koju nikako ne treba propustiti, jer sve kasnije mjere u borbi protiv različitih uzročnika bolesti sigurno neće biti toliko učinkovite, ako osnovno tretiranje u mirovanju vegetacije nije provedeno.

NEORAM WG dolazi u tri pakiranja: 5 kg, 1 kg i 200 gr. Najmanje pakiranje NEORAMA ima dozvolu za amatersku primjenu, što znači da ga je moguće kupiti bez predočenja iskaznice za korištenje sredstava za biljnu zaštitu. Sve ovo čini NEORAM WG najprodavanijim i najkorištenijim bakrenim pripravkom u Republici Hrvatskoj.

Stoga ne zaboravite da je NEORAM WG u količini od 500 g na 100 L vode primjenjen neposredno prije kretanja vegetacije, osnova dobre zaštite i uspješne poljoprivredne proizvodnje.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako otkloniti divlji suncokret s njive?
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede podržava usvajanje akta Europske komisije kojim se proizvođačima terana omogućava daljnje korištenje naziva te vinske sorte
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.