Živim u okolici Opatije i imam mali vrt, te sam zbog malog prostora počeo saditi stupasto (patuljasto) voće. Imam najviše jabuka, kruške, breskve, šljive. Zanima me kako s rezidbom tih voćaka, jer su neke, osobito jabuke, dosegle visinu od gotovo 3 metra, ali ne idu u širinu. Dobivam različite savjete, od prikraćivanja do savijanja, no mene je strah da nešto ne napravim krivo. Kako postupati s takvim sadnicama?


Vrlo je vjerojatno da vam nisu prodali patuljaste voćke ili kako ih se još naziva „ balerine“ ili „stupaste“ voćke. Naravno da postoji mogućnost savijanja i korigiranja, ako je riječ o takvoj sadnici. No, ako je riječ o normalnoj sadnici na bujnoj ili umjerenoj podlozi, pa čak i slabo bujnoj podlozi, vaše bilo kakve interakcije pri rezidbi i formiranju uzgojnog oblika bit će ništavne. Nažalost, niste naveli sortu koju ste sadili i deklaraciju na kojoj bi se točno vidjelo o čemu se radi. Stupaste voćke se pretežno uzgajaju kao vitko vreteno ili eventualno kordonac, no puno ih je lakše uzgajati na ovaj prvi način.

Kod rezidbe bitno je održavati provodnicu. Znači ostavljati postrane grančice koje zatvaraju 90°do 80° s provodnicom. Grančice koje čine manji kut, 45° i manje treba ili saviti, ili potpuno odstraniti. Treba t akođer voditi računa i o izolaciji vrha provodnice. Grančice pri vrhu koje zatvaraju manji kut s provodnicom, najbolje je potpuno odstraniti rezidbom, jer troše puno energije biljke i vrlo lako mogu preuzeti dominaciju nad provodnicom. Svakako treba voditi računa o rodnim pupovima, dakle štrljke i rodne stapčice ostavljati.

Prethodni članakPotpisani novi ugovori za potporu poljoprivrednim gospodarstvima vrijedni 339 mil. kuna
Sljedeći članakKako iskrčiti zapušteno zemljište i koja poduzeća vrše takvu uslugu?
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.