Ove godine na otoku Hvaru požutilo mi je lišće bugenvile. Ne znam je li to nedostatak pojedinog elementa, ili neki drugi razlog?
Prema simptomima žućenja bugenvilije, za zaključiti je da je došlo do kloroze biljke, koja se uz nedostatak željeza, može pojaviti i zbog previše vlage, a kako je ova godina bila dosta vlažna, to svakako uz nedostatak elementa pridonosi jačem i bržem žućenju listova. Pospješivanje cvatnje se postiže dodavanjem gnojiva s kalijem i fosforom u većim koncentracijama, uz dodatak mikroelemenata. Ako upotrebljavate vodotopiva gnojiva, pazite da omjer dušika (N), fosfora (P), kalija (K), bude 10:20:30. Prihranjivanje možete jednom u 10 dana u intenzivnoj vegetaciji i rastu, a 2-3 puta tijekom sezone dodajte željezo, a za preporuku je i zaštita protiv plamenjače tijekom vegetacije. Tako ćete osigurati da bugenvila ne počne žutiti. Konzultirajte se oko upotrebe preparata sa željezom u poljoljekarni.

Ivan STUPNIŠEK, mag. ing. agr.

Prethodni članakU utorak kreće isplata 1 milijarde kuna – drugog dijela izravne potpore poljoprivrednicima
Sljedeći članakDa li je moguće posaditi samoplodne sorte trešnje i koje su to?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362