Kupljenu presadnicu peruanske jagode presadio sam proljetos, a ne liči, niti je peruanska jagoda. Izrasla biljka je grmolike visine oko metar s puno cvjetića i plodova veličine zrna papra, koji su prvo zeleni, a zatim potamne.
U svakom slučaju ne radi se o peruanskoj jagodi. Slika koju ste poslali nije idealna jer se ne vidi veličina i oblik listova. Ipak na osnovi slike plodova i vašeg opisa može se zaključiti da se radi o poznatom korovu znanstvenog naziva Solanum nigrum odnosno crna pomoćnica, a pojedini dijelovi biljke mogu biti otrovni za stoku i ljude, posebno kod nedozrelih bobica zbog koncentracije solanina.

dr.sc. Bogdan CVJETKOVIĆ, prof.emer.

Prethodni članakPojava “rupica” na kupusu i što učiniti?
Sljedeći članakSveučilište u Zagrebu i tvrtka PIP održali tribinu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.