Ove godine listovi kupusa počeli su žutjeti, a vidjele su se i sitne rupice na njemu. Šaljem fotografije, ako na temelju njih možete reći što se događa s kupusom?
Iz dostavljenih slika moguće je zamijetiti zarazu s bolesti koja se naziva koncentrična pjegavost (Alternaria brasicae). Moguće ju je suzbiti sljedećim fungicidima Ortiva Top SC, Nativo WG ili Ortiva SC (ovisno o vrsti kupusnjače). Također, vidljivi su i simptomi šteta od buhača i različitih gusjenica (kupusni bijelac, lisne sovice) koje je moguće suzbiti insekticidom Avaunt. Kombinacije fungicida i insekticida treba koristiti odmah pri pojavi prvih simptoma šteta i naravno, pri tome treba poštivati karencu pojedinih pripravaka.

dr.sc. Tomislav KARAŽIJA,
doc.dr.sc. Marko PETEK

Prethodni članakPravni savjeti pitanje br. 432
Sljedeći članakOprezno -kad posadite crnu pomoćnicu umjesto peruanske jagode
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.