Osnova za najnovije tehnologije u uzgoju povrća su poznata pravila iz područja ishrane bilja, fiziologije bilja, pedologije, mikrobiologije, biokemije… Gotovo sve što modernom tehnologijom želimo učiniti je osigurati što bolju kontrolu općih čimbenika rasta, odnosno stvoriti optimalne uvjete za rast i plodonošenje pojedinih kultura.

Biljka nema vlastitu temperaturu, a u znanosti su izražene optimalne vrijednosti temperatura za pojedine biljne vrste, zračna vlaga, svjetlost, vlažnost tla – supstrata. Presadnice uzgajamo u relativno kontroliranim uvjetima i na čimbenike rasta biljaka možemo i moramo utjecati, ako želimo najbolji rezultat proizvodnje. Posebno na ishranu presadnice, jer ishranom – gnojidbom potičemo rast, ali i pripremamo presadnicu za rast u znatno nepovoljnijim uvjetima nakon sadnje u gredicu.

Oscilacije u temperaturi

Minimalni biološki čimbenici rasta

Supstrati

Tablica: Navodimo primjer temperatura za pojedine biljne vrste (Tesi )

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 4/2019

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakKoje sorte jabuke su najtraženije?
Sljedeći članakObjavljen natječaj za Podmjeru 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.