Dubravski crveni luk stara je tradicijska sorta crvenog luka. Na području Donjeg Međimurja u neizmijenjenoj formi uzgaja se gotovo stotinjak godina. Lokalno se naziva Dobravski ljuk, najviše se uzgaja na području Donje Dubrave gdje se već petnaestak godina posvećeni njemu održavaju tradicionalni Dani ljuka i ekološke proizvodnje. Sorta se održala najviše zahvaljujući entuzijazmu i velikoj ljubavi prema tradicijskoj i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji obitelji Sabol iz Donje Dubrave.

Listovi Dubravskog crvenog luka su poluuspravnog položaja, srednje do tamnije su sivkasto zelenkaste boje. Lukovice su srednje krupne, pravilnog su okruglastog oblika s blagim konusnim suženjem pri dnu. Promjer lukovica je većinom 65 mm, visina 55 mm, a težina oko 100 grama. Lukovica je obavijena tankom smeđkasto-crvenkasto ljubičastom ovojnicom. Unutarnji mesnati listovi su bijeli s pokožicom ljubičaste boje. Odlikuje se intenzivnim mirisom, blago izraženom ljutinom i izuzetno aromatičnim okusom.

Pogodan za ekološki način uzgoja

Reproducira se trogodišnjim načinom iz lučica. Lučice su okruglastog do blago ovalnog oblika obavijene kao i lukovica crvenkasto ljubičastom ovojnicom.

Uzgaja se proljetnom sadnjom lučica od sredine do kraja ožujka, ali dobro podnosi i jesensku sadnju sredinom listopada. Iz proljetne sadnje za vađenje dospijeva sredinom srpnja, a iz jesenske nešto ranije, ali se iz takvog uzgoja teže čuva. Dosta dobre je tolerantnosti na bolesti, pa je vrlo pogodan za ekološki način uzgoja. Sposobnost skladištenja i dormantnost su mu osrednji.

dubravski crveni luk
Dubravski crveni luk u cvatu

Upisan na Sortnu listu RH

Prema službenim vodičima za opis morfoloških svojstava sorti poljoprivrednog bilja UPOV-a (The International Union for the Protection of New Varieties of Plants) tijekom 2013. i 2014. godine na kolekcijskom polju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima napravljen je morfološki opis s područja Donje Dubrave u aktivnu kolekciju zaprimljene primke luka lokalnog naziva Dobravski ljuk. Temeljem determinacije svih 36 traženih svojstava i povijesnih podataka o uzgoju, početkom 2015. godine napravljena je prijava za njegovu registraciju i upis na Sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvane sorte. 2016. g. ispitani uzorak sjemena dostavljen je na trajnu pohranu u Hrvatsku banku biljnih gena. Prikupljeni podaci o primki upisani su u Hrvatsku bazu biljnih genetskih izvora. Iste godine Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske odobrilo je upis na Sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvanu sortu službenog naziva Dubravski crveni luk. Sorta istog naziva istovremeno upisana i u Zajednički katalog sorti poljoprivrednog bilja Europske unije.

dubravski crveni luk
Sjeme crvenog Dubravskog luka

Dubravski crveni luk jedna je od rijetkih čuvanih sorti povrća. Njena se proizvodnja na području Donje Dubrave ne samo održala već se posebice zadnjih nekoliko godina značajnije i širi. Značajnu ulogu u širenju njegove proizvodnje ima i općina Donja Dubrava. Ona materijalno podupire proizvodnju sjemena, sadnog materijala kao i konzumnog luka na jedan tradicionalni, ali originalan način. Naime proizvođači poticaje dobivaju po proizvedenoj žlici sjemena, litri sadnog materijala (lučica) i kilogramu proizvedenog konzumnog luka.

Proizvedeno sjeme i lučice uglavnom se koriste za zasnivanje proizvodnje konzumnog luka na vlastitom gospodarstvu. Samo manjim dijelom se razmjenjuju unutar općine i služe za širenje proizvodnje. Interes za proizvodnju zahvaljujući općinskim potporama našlo je dvadesetak gospodarstava koja su ove, ne baš povoljne godine za uzgoj luka, na tradicionalan način proizvela gotovo pet tona. Uz dobru cijenu koju na lokalnom tržištu postiže Dubravski crveni luk i općinske poticaje, ova proizvodnja postaje sve interesantnija. Među većim proizvođačima je gospođa Nada Lisjak. Ona je ove godine uspjela proizvesti više od četvrtine ukupnih količina Dubravskog luka i osigurati si dovoljne količine sjemena i lučica za širenje proizvodnje u narednim godinama.

Ovaj uspjeli projekt revitalizacije proizvodnje jedne domaće čuvane sorte povrća može biti smjernica za razvoj i ostalih čuvanih sorti povrća upisanih na sortnu listu Republike Hrvatske. Idući projektni zadatak je pokretanje uzdržne selekcije Dubravskog crvenog luka i proizvodnja njegovog certificiranog sjemena i sadnog materijala.

dubravski crveni luk
Nada Lisjak proizvodi Dubravski crveni luk