U Gospiću je sredinom veljače svečano otvoreno skladište krumpira tvrtke Agrovelebit, iz projekta sufinanciranog sredstvima Mjere 4 Programa ruralnog razvoja, uz odobreni iznos potpore veći od 987 tisuća eura.

Nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se potreba za brzim ulaganjima u  izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta. Iz tog je razloga u dijalogu s proizvođačima krumpira Ministarstvo poljoprivrede, kreiralo 15,2 milijuna eura vrijedan Natječaj i usmjerilo sredstva direktno u izgradnju potrebne infrastrukture. Na spomenutom natječaju ugovorena su ulaganja u 22 skladišta, među kojima i ovo tvrtke Agrovelebit.

 Suvremeno skladište

Rekonstruirano skladište krumpira nalazi se u Senjskoj ulici u Gospiću,a cjelokupni projekt skladišta krumpira tvrtke Agrovelebit sufinanciran je sredstvima operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja, koji uključuje rekonstrukciju i opremanje postojećeg skladišta krumpira, uz novu suvremenu tehnologiju pomoću uređaja koji automatski održavaju najpovoljniju atmosferu u skladišnim komorama, čime se postiže dulji vijek skladištenja krumpira.

Ovo poduzeće osnovano je još 2013. godine na području općine Lovinac s ciljem pokretanja dohodovne poljoprivredne proizvodnje, prije svega Ličkog krumpira kao autohtonog proizvoda zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla, te sjemenskog krumpira i kupusa. Poduzeće je osnovano inicijalnim sredstvima općine Lovinac u čijem je većinskom vlasništvu bilo do početka 2015. godine kada je poduzeće dokapitalizirano i privatizirano. Poduzeće Agrovelebit trenutno je u Lici jedini certificirani proizvođač Ličkog krumpira koji može ponuditi značajnije količine za tržište, ali ih i adekvatno zapakirati zadovoljavajući moderne standarde trženja, a sve to uz zaštitu koja otklanja ilegalnu konkurenciju (one koji prodaju krumpir pod lički).

Cilj je opstanak proizvodnje krumpira u Lici

Dobrodošlicu nazočnima uputio je direktor poduzeća Agrovelebit d.o.o. Nikola Vidaković. Zahvalio je udjeličarima i partnerima poduzeća Agrovelebit koji su u svim ključnim trenutcima podržali rad poduzeća. Također zahvalio je i svim kupcima i dobavljačima kao i vrijednim zaposlenicima Agrovelebita koji su i u teškim trenucima imali vjere u opstanak i uspjeh poduzeća. Za rekonstrukciju skladišta zahvalio je Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministricom Vučković koji su omogućili ovakvo moderno skladište s ciljem opstanka proizvodnje krumpira na ovom području.

Nikola Vidaković, direktor poduzeća Agrovelebit (foto: Slobodna Dalmacija)

Na svečanom otvorenju sudjelovali su ministrica poljoprivrede Marija Vučković s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića, zastupnice u Hrvatskom saboru Anite Pocrnić Radošević, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya i načelnika Općine Lovinac Ivana Miletića

Ovaj projekt još je jedan iskorak u razvoju lokalne proizvodnje, ali i uspješan primjer suradnje Ministarstva poljoprivrede i  proizvođača te sjajno zajedničko rješenje uz pomoć sredstava europskih fondova, koje će itekako koristiti Lici. Krumpir uzgaja 1620 ličkih poljoprivrednih gospodarstava, a nosi i zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU, koja se temelji na kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i tradiciji proizvodnje, uz „Lički škripavac“ i „Ličku janjetinu“.

Unatoč brojnim izazovima, pa i onima demografske prirode, poljoprivreda u ovom vrijednom kraju se razvija, a to govore i aktualni podaci u odnosu na 2015. godinu – broj od 13 tisuća goveda porastao je na 21 tisuću, 77 tisuća ovaca na 82 tisuće ovaca, broj koza s 2400 na 2725, dok je udio mladih poljoprivrednika narastao s oko 7% na 17,4%. To nije dovoljno za ostvarivanje naših strateških ciljeva, no to je više od hrvatskog i europskog prosjeka i korak u smjeru prijeko potrebne generacijske obnove, izjavila je ministrica Vučković. Naglasila je kako se u novom programskom razdoblju do 2027. uz gotovo 3,8 milijarde eura vrijedan Strateški plan nastavljaju ulaganja u ruralna područja i poljoprivredu.

Suvremeno i tehnički napredno skladište tvrtke Agrovelebit

Prethodni članakWine EnoGASTRO Vip Event u ovom tjednu u Splitu i Zadru
Sljedeći članakU Osijeku održana radionica o preciznoj poljoprivredi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.