Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova, porijeklo batata je iz Srednje i Južne Amerike. S obzirom kako je u Europi do nedavno bio relativno nepoznata kultura očekivano je kako je u Republici Hrvatskoj proizvodnja tek u zamahu.

U ljudskoj prehrani se upotrebljava kao kuhan ili pečen. Sadržava puno ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Batat ima nizak udio masti te je česta namirnica kod osoba kojima je propisana stroga dijetalna prehrana zbog povišenih masti. Nerijetko ga koriste i sportaši. Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu.

Priprema tla za uzgoj batata

Kod uzgoja batata vrlo je važna jesenska obrada tla za koju se preporuča poljoprivrednicima obrada tla plugom na 40 cm dubine. U proljeće se ista brazda zatvara i oblikuju se gredice korištenjem gredičara. Ovisno od poljoprivrednika i njegovih financijskih mogućnosti, postoje „jednostavnije“ izvedbe gredičara koji oblikuju gredice; osim njih i gredičari koji tijekom oblikovanja gredica u jednom prohodu postavljaju PE film odnosno polietilensku foliju te sustav za navodnjavanje putem kapanja. Vrlo je važno znati kako je PE film biorazgradiv.

Preporuka je poljoprivrednicima upotrebljavati niske gredice i PE film širine 120 cm na blago nagnutim terenima. Na ravnim terenima preporuka je upotrebljavati visoke gredice i PE film širine 140 do 150 cm. Ovisno o području gdje se uzgaja, stavlja se i različita boja folije. Tako se u kontinentalnom području upotrebljava crna folija, dok u mediteranskom području bijele boje. Jedan od kvalitetnijih gredičara s različitim dodacima je BEFO koji se proizvodi i prodaje u Virovitici.

 class=
Gredicar Ortiflor
 class=
Polietilenska folija
 class=
Gredičar, polagač folije i cijevi za navodnjavanje

Kad je u pitanju sadnja batata glavna podjela je na ručnu i strojnu. Sadnja se razlikuje ovisno o području sadnje. Tako na mediteranskom području može već započeti u ožujku. U kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske počinje sredinom svibnja. Uobičajeni je razmak sadnje 120 x 30 – 40 cm. Vrlo je važno navodnjavanje odmah nakon sadnje te isto provoditi idućih 10 dana. Poljoprivrednicima se savjetuje obratiti pozornost prilikom navodnjavanja kako ne bi previše navodnjavali. Isto dovodi do smanjenja uroda.

Ručna sadnja sve više gubi svoj značaj uslijed velikog utroška ljudske snage. Ona je nažalost sve manje dostupna na našim područjima. Kod strojne sadnje postoji mogućnosti izbora sadilica jednorednih, dvorednih kao često korištenih i viđenih na ovim prostorima, pa sve do šesterorednih, ovisno o financijskim mogućnostima poljoprivrednika. Sve više se na tržištu pojavljuju sadilice iz Kine. One svojom niskom cijenom „osvajaju“ mlade poljoprivrednike koji su tek započeli proizvodnju te su financijski ograničeni. Svakako treba upozoriti da poljoprivredna tehnika nije vječna. Ona traži svoju „mrežu“ rezervnih dijelova na koju trebaju mladi poljoprivrednici obratiti pozornost ako nabavljaju tehniku iz Kine jer zbog pandemije uzrokovane virusom i transporti dijelova postali su nesigurni.

Tvrtka Messis d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu ima veliki izbor poljoprivredne tehnike koja se koristi kod sadnje presadnica pa sve do vađenja batata. Jedni od poznatijih proizvođača poljoprivredne opreme pa tako i opreme za proizvodnju batata su Sapperi i Checchi&Magli Srl. Oba proizvođača su iz Italije te imaju široki spektar proizvodnje.

Jedna od suvremenih sijaćica od tvrtke Checchi&Magli Srl je model TRIUM45. Ona ima mogućnost sadnje u šest redi što pokazuje visoku učinkovitost stroja. Princip rada je jednostavan, zadani međuredni razmak iznosi 45 cm dok rotirajući razdjelnik s 10 čaša omogućuje visoku eksploatacijsku učinkovitost. Osim visoke učinkovitost stroja vrlo važno je uputiti poljoprivrednika prilikom nabavke da se savjetuju oko nabavke navedenog stroja zbog visoke nabavne cijene. Ona se može opravdati velikim brojem proizvodne površine ili davanjem priključka u najam. Ako je potreba znatno manja tada se preporučuje nabavka manjih sadilica poput dvoredne MultiPlant sadilice.

 class=
Checchi&Magli Srl trium 45 sadilica
 class=
MultiPlant sadilica

MultiPlant stroj je namijenjen presađivanju kontejnerskog rasada iz plitica u tlo. Korištenjem ovog stroja, u odnosu na ručno presađivanje, skraćuje se vrijeme potrebno za sadnju presadnica, kao i potreba za korištenjem radne snage. Glavne odlike navedenog priključka su: poluautomatski proces sadnje, mogućnost sadnje na ravno tlo, prethodno postavljenu gredicu, površine prekrivene folijom, regulacija dubine rada, sadnja presadnica konusnog, piramidalnog ili kockastog oblika korijena, prilagodljiv razmak sadnje u redu i prilagodljiv razmak sadnje između redova. Princip sadilice je vrlo jednostavan: rukovatelj na priključku polaže presadnice u čaše; iz čaša odlažu biljke u tlo te na kraju kotači pritišću tlo oko presadnice. Postoje izvedbe priključka za „najmanje“ poljoprivrednike odnosno jednoredna sadilica pa sve do četveroredne sadilice.

 class=
Jednoredna izvedba Multiplant sadilice
 class=
Četveroredna izvedba Multiplant sadilice

Glavna odlika sadilica za batat je u maloj masi priključka te jednako maloj potrebi za snagom motora traktora. Jedna od poznatih sadilica batata proizvođača Spapperi navodi kako jednoredna sadilica treba motor snage tek 20 KS te joj je masa 200 kg. Cijena početnog modela odnosno jednoredne izvedbe se kreće oko 36.000,00 HRK dok su četveroredne izvedbe oko 105.000,00 HRK. Proizvođač Spapperi jamči maksimalni učinak sadnje i to 2000/2500 (ovisno o modelu) presadnica na sat po jednom redu; to je eksploatacijski vrlo učinkovit priključak. Kad je u pitanju berba i čuvanje tada se može uočiti kako se ista izvodi od početka kolovoza pa sve do listopada.

Bitno je napomenuti kako poljoprivrednici trebaju obaviti berbu/vađenje prije pojave mraza. Često se navodi podatak kako se berba najčešće izvodi kad prođe 100-130 dana nakon sadnje. Berba se izvodi na malim površinama ručno, te kako kod sadnje tako još više kod vađenja zahtijeva veliku radnu snagu. Prilikom berbe prvo se odreže biljka i na taj način lakše dolazi do vađenja batata iz zemlje.

Kod ovog koraka često se može uočiti u našim krajevima „uradi sam“ priključke koji imaju svrhu površinski prodirati u tlo i okretati ga i s time izbacivati na površinu batat; on se nakon prohoda ručno prikuplja i odlaže u već pripremljene spremnike/sanduke/letvarice i slično.

 class=
Vučeni kombajn Standen
 class=
Asa-lift nošeni kombajn

Međutim, zbog visokog utroška ljudske snage sve više se savjetuje poljoprivrednicima nabavka kombajna za vađenje batata uz preporuku za nabavkom jednog kombajna iz financijskih izvora zbog isplativosti.

Ručno vađenje uzrokuje manje štete

Treba imati u vidu kako su kombajni sezonski strojevi i samim time pripadaju „skupim“ strojevima jer imaju svoja sezonska godišnja iskorištenja te su ostatak godine garažirani te predstavljaju visoki trošak za vlasnika. Određene studije pokazuju kako je ručno vađenje bolje jer će ljudska ruka prouzročiti manje oštećenja. Međutim sve više se upotrebljava poljoprivredna tehnika upravo zbog visoke eksploatacijske učinkovitosti. Od poznatijih proizvođača vučenih kombajna za vađenje batata su: vučeni kombajn Stunden, Standen Adds up engineering Asa-Lift odnosno grupacija pod kojom je poznata tvrtka Grimme.

Princip navedenih kombajna je vrlo jednostavan. Traktor vuče kombajn te pored sebe mora imati još jednu agregatiranu prikolicu za spremanje batata. Prvi radni element su pogonski diskovi raonika koji „režu“ zemlju te se ista podiže na letvičasti elevator na kojem se veći dio zemlje odvaja od batata te pada slobodnim padom nazad na zemlju. Batat dalje putuje prema velikoj platformi na kojoj ljudi odvajaju od većih zemljanih čestica na manje elevatore koji zatim otprema u spremnike/boks palete na prikolice koja se kreće paralelno sa vučenim kombajnom.

Cjelokupan rad vučenog kombajna se odvija putem samostalne hidraulike. Za potrebe iznimno velikih površina upotrebljavaju se samohodni kombajni za berbu batata u izvedbi sa pneumaticima ili gusjeničar. Nakon vađenja iz tla, korijeni se skupljaju u spremnik/sanduke/boks sanduke, a potom odvoze u skladište. Zdrave korijene potrebno je skladištiti uz relativnu vlagu zraka oko 85 %. Skladištenje zdravih korijena moguće je i do 7 mjeseci na temperaturi od 15 °C. Ako je pri vađenju batata korištena poljoprivredna tehnika tada je vrlo važno da nakon vađenja batata iz tla korijenje treba očistiti od tla (oprati) i ostaviti ih oko 3 dana da se osuše, kako bi se „izliječile“ rane nastale na korijenju pri vađenju.

 class=
Letvičasti elevator
 class=
Platforma za odvajanje batata
 class=
Pretovar batata u prikolicu
 class=
Samohodni Grimme VARITRON 470
 class=
Vučeni kombajn Adds up engineering