Proizvodnja crvene rog paprike namijenjene za preradu u ajvar zadnjih nekoliko godina kontinuirano raste. Hrvatska je prerađivačka industrija godišnje preradi oko 7.000 tona, najmanje se toliko plasira preko trgovačkih lanaca, a značajna se količina proda i preko lokalnih tržnica. Paprika namijenjena za preradu u ajvar mora biti svježa, zrela, svojstvene crvene boje, ujednačenog oblika, glatke površine i dobre mesnatosti. Kako uzgojiti takve paprike, saznajte u ovom prilogu.

Tlo, plodored i gnojidba

 class=

Za proizvodnju paprike najbolja su duboka, laganija tla, bogata organskim tvarima i dobre vododržnosti. Poželjno je da sadržaj humusa u tlu namijenjenom proizvodnji paprike bude iznad 3%.  Paprika se uspješno može uzgajati i na težim tlima kao što su crvenice ako su ona dobro drenirana i usklađenih vodozračnih odnosa, bez depresija i visokog nivoa podzemnih voda. Za proizvodnju paprike potrebno je izabrati tla blago kisele do neutralne reakcije pH vrijednosti 6 – 7. Za uspješan uzgoj na kiselijim tlima ispod pH 5,5 neophodno je obaviti kalcifikaciju. Paprika se obvezno uzgaja u plodoredu i na istu površinu ne smije doći barem 4-5 godina. Dobre pretkulture za uzgoj paprike su strne žitarice, krmne kulture te mahunarke, a od povrtnih kultura naročito grašak i grah mahunar. Kao pretkulture treba izbjegavati vrste iz iste botaničke porodice kao što su rajčica, patlidžan, krumpir i duhan, odnosno krastavce, lubenice, dinje i tikvice zbog zajedničkih bolesti koje se prenose biljnim ostacima u tlu. Paprika je dobra pretkultura za mnoge druge vrste povrća, a naročito za korjenaste kulture i kupusnjače.

Obrada tla

Obradom tla za papriku treba osigurati povoljnu strukturu tla u čitavoj zoni ukorjenjivanja, kako bi se postigli vodozračni odnosi koji će omogućiti nesmetanu opskrbu biljke vodom i biljnim hranjivima. Obradom se tlo treba dovesti u stanje koje će omogućiti brzo zagrijavanje i nesmetano procjeđivanje viška vode u dublje slojeve. Kvalitetnom obradom tla značajnije se smanjuje brojčana populacija korova. Da bi se sve to postiglo izuzetno je važno obradu obaviti kod optimalne vlažnosti tla.

U cilju sprečavanja razvoja korova poželjno je nakon žetve ranih usjeva na tlu namijenjenom uzgoju paprike posijati neki od krmnih međuusjeva i usjeva namijenjene zelenoj gnojidbi. Jedan od njih je i uljna rotkva koja osim bujne zelene mase namijenjene za zelenu gnojidbu ima i određeno nematocidno djelovanja čime smanjuje mogućnosti razvoja određenih štetnika, posebice nematoda tla.

Osnovna obrada tla za papriku obavlja se dubokim jesenskim oranjem na dubinu 30-35cm zaoravanjem stajskog gnoja ako se primjenjuje.         

U otvorenim brazdama tlo ostaje preko zime, a rano u proljeće čim se površinski sloj prosuši brazde se zatvore i poravnaju. Do pred sadnju tlo se održava čistim od korova plitkom mehaničkom obradom. Dva do tri tjedna prije planiranog roka presađivanja obavi se predsjetvena priprema tla rotirajućim oruđima kojima se u tlo unesu i osnovne količine mineralnih gnojiva. Neposredno pred samu sadnju tlo se površinski pripremi roto drljačama ili sjetvospremačima. Dva do tri tjedna nakon presađivanja nakon što se biljke ukorijene izvrši se međuredna kultivacija a u početku zametanja prvih plodova nagrtanje usjeva.

Gnojidba

Sorte crvene rog paprike za preradu u ajvar

Podravka

Slavonka

Pitoma

Proizvodnja presadnica paprike

Sadnja paprike

Navodnjavanje paprike

Berba, prinosi, kvaliteta i čuvanje paprike za preradu

Kako se provodi gnojidba paprike, kako paprika reagira prema organskim gnojivima, kolike se količine gnojiva trebaju primijeniti na pojedinom tipu tla, značajke sorte Podravke, Slavonke i Pitome, kako se proizvode presadnice paprike, kada je vrijeme za presađivanje paprike i na koji se razmak sade pojedine, koje su značajke uzgoja paprike na polietilenskim folijama, kako paprika reagira na manjak vode, koji je nabolji način natapanja paprike, kada i kako se obavlja berba paprike, kakva mora biti paprika za preradu, o čemu ovise prinosi paprike na otvorenom i koliki oni mogu biti saznajte u tiskanom izdanju Gospodarskog lista broj 9 od 15. svibnja 2020.