Proljetni vrganj podvrsta je jesenskog Boletus edulis. Neki autori ga nazivaju ljetni vrganj prema engleskome, francuskome i njemačkome imenu. Međutim, to ne odgovara činjenicama jer se kod nas oni javljaju i 45 dana ranije nego kod naših sjevernijih susjeda. Proljetni vrganj je najdraži vrganj jer se prvi javlja od svih vrsta vrganja.

Klobuk mu naraste od 3 do 20 cm širine. Boja klobuka se mijenja, najprije bjelkasto-žućkast, sivo-žućkast, bjelkasto-smeđ, blijedo-sivo-žut, smeđe-žut, boje štavljene kože, lješnjaka i na kraju čak prljavo bijele, osobito kod starijih primjeraka. Boju poprima prema staništu (mjestu rasta), nekad svjetliju, a nekad tamniju. U sjeni je svjetliji, a na suncu tamniji. Meso je debelo, bijele boje, nepromjenljivo. U stručku je dosta tvrdo, a u klobuku puno mekše. Miris je ugodan, vrganjski, a sušenjem poprima opojniji miris.

Raste u cijeloj Hrvatskoj

Najrasprostranjeniji je u predjelima gdje rastu pitomi kesteni i bukva. Voli sunce i izložena travnata mjesta, raste na proplancima šuma, uz rubove šuma, pod granjem s obje strane šume, u šikarama, često ga nalazimo i po nekoliko metara daleko u poljoprivrednim kulturama. Raste u cijeloj Hrvatskoj jer smo bogati s hrastovim i bukovim šumama. Javlja se od svibnja do srpnja te u vrijeme pojave makova, a prestaje kad i oni. U Gorskom kotaru naraste u velikim dimenzijama, a da meso ostaje bijelo kao snijeg, čvrsto i bez ijednog crva ili izgrizeno. Vrganj je jestiva gljiva, izvrsne kakvoće, najcjenjenija i najtraženija gljiva, a možemo je pripremati na razne načine: kao juhu, pohati, pržiti, pirjati, kao umak, na roštilju, itd.

Vrganji na lombardijski način

Sastojci: 50 dag vrganja, 3 jaja, 20 dag brašna, 20 dag maslaca, 2 limuna, 1 glavica češnjaka, sol, papar

Priprema: Vrganje dobro očistimo i izrežemo na ploške debljine 5-7 mm, umočimo u dobro razmućena jaja te uvaljamo u brašno i pržimo na zagrijanom maslacu. Kad vrganji porumene s jedne strane, okrenemo, tada gornju pečenu stranu malo posolimo, popaprimo i pospemo usitnjenim peršinovim listom i zgnječenim češnjakom. Pečemo još nekoliko minuta. Ovako pečene vrganje poslužimo s ploškama limuna.

 class=