Proljetni vrganj podvrsta je jesenskog Boletus edulis. Neki autori ga nazivaju ljetni vrganj prema engleskome, francuskome i njemačkome imenu. Međutim, to ne odgovara činjenicama jer se kod nas oni javljaju i 45 dana ranije nego kod naših sjevernijih susjeda. Proljetni vrganj je najdraži vrganj jer se prvi javlja od svih vrsta vrganja.

Klobuk mu naraste od 3 do 20 cm širine. Boja klobuka se mijenja, najprije bjelkasto-žućkast, sivo-žućkast, bjelkasto-smeđ, blijedo-sivo-žut, smeđe-žut, boje štavljene kože, lješnjaka i na kraju čak prljavo bijele, osobito kod starijih primjeraka. Boju poprima prema staništu (mjestu rasta), nekad svjetliju, a nekad tamniju. U sjeni je svjetliji, a na suncu tamniji. Meso je debelo, bijele boje, nepromjenljivo. U stručku je dosta tvrdo, a u klobuku puno mekše. Miris je ugodan, vrganjski, a sušenjem poprima opojniji miris.

Raste u cijeloj Hrvatskoj

Najrasprostranjeniji je u predjelima gdje rastu pitomi kesteni i bukva. Voli sunce i izložena travnata mjesta, raste na proplancima šuma, uz rubove šuma, pod granjem s obje strane šume, u šikarama, često ga nalazimo i po nekoliko metara daleko u poljoprivrednim kulturama. Raste u cijeloj Hrvatskoj jer smo bogati s hrastovim i bukovim šumama. Javlja se od svibnja do srpnja te u vrijeme pojave makova, a prestaje kad i oni. U Gorskom kotaru naraste u velikim dimenzijama, a da meso ostaje bijelo kao snijeg, čvrsto i bez ijednog crva ili izgrizeno. Vrganj je jestiva gljiva, izvrsne kakvoće, najcjenjenija i najtraženija gljiva, a možemo je pripremati na razne načine: kao juhu, pohati, pržiti, pirjati, kao umak, na roštilju, itd.

Vrganji na lombardijski način

Sastojci: 50 dag vrganja, 3 jaja, 20 dag brašna, 20 dag maslaca, 2 limuna, 1 glavica češnjaka, sol, papar

Priprema: Vrganje dobro očistimo i izrežemo na ploške debljine 5-7 mm, umočimo u dobro razmućena jaja te uvaljamo u brašno i pržimo na zagrijanom maslacu. Kad vrganji porumene s jedne strane, okrenemo, tada gornju pečenu stranu malo posolimo, popaprimo i pospemo usitnjenim peršinovim listom i zgnječenim češnjakom. Pečemo još nekoliko minuta. Ovako pečene vrganje poslužimo s ploškama limuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje