Neke povrtne vrste u povrtnjaku već su ubrane (npr. grašak), a uskoro će berba i nekih drugih povrtnih vrsta. Postrnom sjetvom/sadnjom povrća bolje se koristi površina u povrtnjaku, produžuje se vrijeme berbe i ostvaruje veći urod.

Za uspješan uzgoj povrtnih vrsta u postrnim rokovima sjetve važno je izabrati odgovarajući kultivar. U kontinentalnom dijelu Hrvatske najčeće se u postrnom roku uzgajaju kupusnjače (kupus, karfiol, brokula i kelj pupčar). Također i neke vrste korjenastog (cikla) i lisnatog povrća (radič, endivija, špinat) te niski kultivari graha mahunara. Tijekom ljeta sade se i presadnice poriluka, a mogu se sijati krastavci i tikvice. Ljeti se može posijati i mrkva. U postrnom roku siju se ili sade povrtne kulture koje za berbu dospijevaju tijekom jesenskih mjeseci (od rujna pa sve do pojave jesenskih mrazeva).

Odabrani kultivari moraju biti otporni na rane jesenske mrazeve tako da bez oštećenja dospiju dostići tehnološku zrelost. U kontinentalnom dijelu Hrvatske početkom srpnja može se sijati cikla namijenjena potrošnji tijekom jeseni. Do sredine srpnja može se posijati grah mahunar. Cvatnja i zametanje plodova kod graha sijanog u postrnom roku često nastupa u vrijeme povoljnijih vremenskih uvjeta nego u proljetnom roku sjetve, što rezultira većim i kvalitetnijim prinosom. Neke sorte graha su osetljive na dužinu dana (ne mogu cvasti u razdoblju dugog dana) pa se prilikom odluke o sjetvi osim o dužini vegetacije mora voditi računa i o izboru sortimenta.

Foto: mr. sc. Tatjana Martinović

   

Pročitajte još:

Optimalno rješenje za uzgoj postrnih usjeva

O čemu ovisi postrna sjetva?

Poljoprivredne vrste pogodne za sjetvu u postrnom roku

Prethodni članakVinske zvijezde 2024.
Sljedeći članakPoljoprivredne vrste pogodne za sjetvu u postrnom roku
mr. sc. Tatjana Martinović, dipl. ing. agr.
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.