Uzgoj krastavaca na slami poznat je već niz godina. Obično se uzgajaju u staklenicima ili plastenicima namijenjenima za uzgoj raznih kultura. U takvim zaštićenim prostorima krastavci se mogu uzgajati na dva načina. Prvi je da se sadnice sade na gredice koje se pripreme za sadnju sadnica krastavaca.

Drugi je način uzgoja na balama slame. Ako možete nabaviti bale slame od pšenice, razmislite o takvom načinu uzgoja.
Praksa je pokazala da uzgoj krastavaca na slami daje vrlo dobre rezultate. Prvenstveno se s uzgojem na slami počelo u zaštićenim prostorima gdje se krastavci uzgajaju više godina uzastopce u istom prostoru.

Takvim načinom uzgoja izbjegava se nakupljanje štetnika u tlu i napad biljnih bolesti. Praktično je i to što se dio podloge (bale slame) na kojoj se uzgajaju biljke nakon sezone uzgoja može kompletno ukloniti. Tako se uklanja iscrpljena podloga koja, ako je uz to zaražena nekim parazitom, mora se temeljito raskužeti. Ovim načinom potpuno se uklanja, što je puno bolje.

Na što obratiti pažnju pri nabavi slame

Za uzgoj krastavaca možete koristiti bale slame težine 15 – 25 kg. Na takvoj bali biljke mogu rasti više mjeseci. Iskustvo je pokazalo da je slama od pšenice najbolja. Potrebno je pri nabavi slame obratiti pažnju na to da je cijela suha. Ako slama nije ravnomjerno suha, biokemijski procesi koji se odvijaju pri raspadanju slame neće biti ujednačeni što nije poželjno. Osim toga, slama mora potjecati od biljaka koje nisu bile tretirane nikakvim herbicidima. To je važno zato što bi i male količine (rezidui) herbicida štetno djelovali na buduće biljke stakleničkih krastavaca.

Postavljanje bala slame u stakleniku

U stakleniku širine 3,20 m složite dvije gredice slame. Bale složite 30 – 40 cm od stijenke staklenika. Slažete red od dvije bale s lijeve i desne strane, a u sredini ostavite prolaz. Bale se mogu postaviti samo na površinu tla ali se mogu i malo ukopati. Ako ste se odlučili za ukopavanje bala, nemojte ukopati više od trećine njihove visine. Ako se bojite da bi bale iz podloge mogle biti zaražene nematodama ili fuzarijom, tada prije polaganja bala na tlo prostrite plastičnu foliju i na nju složite bale. Rubove folije zakrenite prema gore tako da napravite zaštitni podložak. Stazu između bala – gredica možete zasipati sitnom slamom, usitnjenom korom drva ili tresetom.

Priprema slame za sadnju

Kako je slama suha, bale trebate navlažiti kako bi se pokrenuli željeni mikrobiološki procesi. Po mogućnosti, za namakanje slame koristite mlaku vodu, i to 40 – 50 litara po bali. Uz vodu dodajte i mineralni gnoj. Ako koristite granulirano gnojivo, vodu dodajte u 2 – 3 navrata kako bi se gnojivo polako otapalo i ulazilo u unutrašnjost bale te pomoglo mikrobiološkim procesima u slami da se počnu odvijati. Gnojivo se može dodavati i u obliku otopine, i to 2 – 3 puta.

Procesi razgradnje slame uz oslobađanje topline isti su kao i oni koji se odvijaju u klijalištu grijanom slamom i stajnjakom, samo što je u ovom načinu stajnjak nadomješten mineralnim gnojivom. Kako bi se tijekom uzgoja zimi taj proces potaknuo da što lakše i brže započne, staklenik treba lagano zagrijati. Kada proces krene, počne se oslobađati toplina. Temperatura u sredini bale može biti i viša od 40 oC. Nakon prve burne reakcije temperatura se pomalo stabilizira i iznosi 25 – 30 oC. Tako će ostati tijekom vegetacije i davati potrebnu toplinu biljčicama.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNove vrlo kvalitetne rane ljetne sorte krušaka
Sljedeći članakPrskanje voćaka prije kretanja vegetacije
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.