U posljednje vrijeme interes za vrtlarenjem je sve prošireniji. Kao da je došao još jedan trend, među mlade, no ovaj je vrlo pohvalan. Tome u prilog ide informacija kako se broj hobističkih vrtlara povećao za 50% u proteklih nekoliko godina. Travnjaci koji su krasili okućnice zamjenjuju se malim vrtovima.

Radi bolje iskoristivost malih površina među hobističkim vrtlarima, primjenjuje se način uzgoja na uzdignutim gredicama. Ovaj način uzgoja omogućuje nam da na maloj površini uzgajamo povrtnice poput rajčice, paprike, zelene salate pa sve do ljekovitog i aromatičnog bilja te cvjetnica. Dovoljno za svoje potrebe i više od toga. Dok je kod nas ovaj način uzgoja još uvijek velika nepoznanica, na zapadu je poprilično raširen i popularan.

Prednosti i nedostaci takvog uzgoja

Uzdignute gredice (engl. Raised Garden beds)nam omogućuju kontrolu nad kvalitetom i zdravljem tla na kojem želimo posijati ili posaditi neku od svojih omiljenih kultura. Stoga, neovisno je li vaše stanje tla lošije za uzgoj, u svakome trenutku možete započeti biljnu proizvodnju uključujući uzdignute gredice. Ona nije ništa drugo već tlo koje je usitnjeno, prorahljeno, a nalazi se u našemu vrtu. Cilj je stvoriti uvjete kako bi biljka nesmetano razvijala svoj korijenov sustav.

Prednosti ovog uzgoja leže u tome što nema pretjeranog fizičkog rada koji je prva asocijacija rada na polju, biljke su bliže vašem oku te imate bolju kontrolu vezano za potencijalno javljanje bolesti na biljkama, veći su prinosi na manjoj površini, također, s obzirom da biljke rastu iznad zone korijena koji se brže zagrije, problem s korovom je sveden na minimum, a samim time i upotreba kemijskih sredstava za zaštitu bilja. Vegetacija je u ovom načinu uzgoja brža te nema bojazni od zadržavanja vode u kišnim razdobljima godine.

Mašta i inovativnost doprinose konačnom izgledu

Troškovi izgradnje uzdignutih gredica mogu biti visoki, ako idete u trgovinu i kupujete potreban materijal za izgradnju istih. No, postoji širok spektar materijala u vašem dvorišta i životnom okruženju koji možete iskoristiti za izgradnju uzdignute gredice.

Uradite sami!

Kako biste izgradili vlastitu uzdignutu gredicu možete koristiti razne materijale poput starih guma (automobila, traktora, kamiona), limene posude, daske, palete, cigle/kvadre (najpogodnije za neravne terene) ili čak stare kade. Mašta i inovativnost doprinijet će personaliziranosti same gredice. Preporučena dimenzija gredice je 3 m x 1 m x 0,90 m, no vi ćete njezinu visinu i dimenziju  prilagoditi veličini, obliku kao i nagibu terena na kojoj ćete ih izgraditi. Izuzetno je važna dobra organizacija prostora/terena kako bi se ostavio prostor između svake gredice radi nesmetanog kretanje kao i raspored istih kako bi se teren maksimalno iskoristio. Također, važno je da je pristup vodi blizu.  Hoćete li zalijevati ručno ili instalirati sustav za navodnjavanje ovisi isključivo o financijskim mogućnostima.

Nužno je ostaviti razmake između gredica zbog prolaza

Za uzgoj na uzdignutim gredicama povoljne su biljne kulture poput ljekovitog i aromatičnog bilja, povrtne kulture, ukrasno bilje – cvjetnice, bobičasto voće –  jagoda i sl. Kao dobri susjedi pokazali su se luk i mrkva, poriluk – korabica, cvjetača – rajčica, jagode – vlasac itd. Međusobnim uzgojem dobrih biljnih susjeda na istoj gredici potičete bioraznolikost i samoodrživost gredice te ćete brati prekrasne zdrave plodove.

Ukusni plodovi iz vlastitog vrta

Zahvaljujući ovakvom načinu uzgoja nisu nam potrebne velike poljoprivredne površine niti mehanizacija za pripremu tla. Potrebna nam je jedino dobra organizacija, mašta i ljudski rad. Omogućuje ljudima u gradovima da uzgoje dovoljno za svoje potrebe, ali i više od toga jer se zahvaljujući kontroliranim uvjetima dobivaju veći prinosi na manjim površinama. Svakako možemo reći da je ovo budućnost uzgoja poljoprivrednih kultura i cvjetnica, ne samo u urbanim područjima, već i šire.

Fotografije: Ana Jonke

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje